Guvernul a triplat taxa de poluare pentru masinile second hand
04.12.2008
        
Distribuie acest articol!   

Guvernul a decis, in sedinta de astazi, printr-o ordonanta de urgenta, majorarea de trei ori a taxei de poluare pentru automobilele second hand de import si cresterea primei de casare, in cadrul Progamului Rabla, la 3.800 lei. De asemenea, locurile pentru Programul Rabla 2009 se vor dubla, comparativ cu cele de anul acesta, urmand sa ajunga la 60.000. In acelasi timp, vehiculele noi Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 cmc vor fi in continuare scutite de aceasta taxa.

Decizia vine pe fondul scaderii vanzarilor de masini noi, in ultimele luni, cu pana la 30%. Dupa cum se stie, inlocuirea taxei de prima inmatriculare, la 1 iulie 2008, cu taxa de poluare, a determinat o explozie a importurilor second hand, in special a celor mai vechi de 10 ani. Scaderea vanzarilor de masini noi a alarmat dealerii auto, care avertizau ca, in cazul in care taxa nu se va modifica, piata de automobile noi ar urma sa se prabuseasca anul viitor, iar industria auto din Romania va fi nevoita sa faca disponibilizari de ordinul zecilor de mii.

UPDATE 9 decembrie 2008: Noua taxa de poluare se aplica deja incepand de luni, 8 decembrie 2008, odata cu publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial.
 

Distribuie acest articol!