Cel mai puternic Porsche de strada cu motor aspirat: 911 GT3
31.01.2009
        
Distribuie acest articol!   

Are un motor aspirat de 3,8 litri si 435 CP, atinge 312 km/ora si ajunge, cu plecarea de pe loc, la 100 km/ora in 4,1 secunde. Se numeste 911 GT3, costa putin sub 117.000 de euro si este cel mai puternic Porsche 911 cu motor aspirat din toate timpurile.

Noul GT3 se plaseaza in topul versiunilor  911 de strada cu motor aspirat, deasupra sa, ca performante, fiind doar variantele de curse, de care, de altfel, este foarte apropiat. Iata si alte cateva detalii tehnice, edificatoare in privina performantelor: cuplu maxim de 430 Nm la 6.250 rot/min, un raport intre greutate si putere de 3,2 kg / CP (cantareste 1.395 kg) si 115 CP / litru putere specifica, la un consum mediu anuntat de 12,8 litri / 100 km, in ciclu mixt.

Cutia de viteze a ramas mecanica, iar tinuta de drum este asigurata de suspensiile inteligente, care au doua setari, sport si normal. Nu lipsesc elementele electronice de control al stabilitatii PSM (Porsche Stability Management), unele dintre acestea cu posibilitate de dezactivare. Franele, cu 6 pistoane pe fata si 4 pe spate, pot avea, optional, discuri ceramice din carbon. Jantele sunt monobloc, pe 19 inch. Optionale sunt si scaunele din fibra de carbon, fiecare cantarind doar 20 km, cu 24 kg mai usoare decat cele clasice sport. Cei care doresc pachetul Clubsport, il pot avea cu un cost suplimentar, in schimbul unor dotari specifice curselor, precum centurile in 6 puncte, extinctor si alte elemente de securitate. O optiune interesanta este garda la sol ce poate fi marita prin simpla apasare a unui buton, pentru trecerea peste unele obstacole sau pentru a feri fata masinii de atingerea bordurilor din parcari.

Premiera mondiala va avea loc peste putin timp, la Geneva, iar aparitia pe piata este prevazuta in luna mai. Din toamna va fi disponibil echipat si cu sistemul PADM (Porsche Active Drivetrain Mount), capabil sa recunoasca si sa se adapteze la stilul de pilotaj sportiv al celui de la volan.

Din pacate, in lipsa cererii, pentru Romania nu este alocat niciun exemplar al noului GT3. Importatorul Porsche Romania se poate lauda, insa, cu livrarea unui 911 GT2, anul trecut. Este vorba despre cea mai puternica versiune inmatriculabila a celebrei serii de supersportive germane, propulsata de un motor supraalimentat prin turbo de 3,6 litri si 530 CP. Cu modificari minime, masina poate fi facuta sa corespunda specificatiilor din competitiile GT. Proprietarul este Matei Rosu, director general al companiei Euronautica Motors, care a platit pentru aceasta masina aproape de doua ori pretul unui GT3: 221.152 de euro, cu TVA.

Distribuie acest articol!