BMW Art Cars, in turneu
19.02.2009
        
Distribuie acest articol!   

Muzeul de Arta Los Angeles (LACMA) prezinta modelele BMW Art Cars realizate de Andy Warhol, Frank Stella, Roy Lichtenstein si Robert Rauschenberg, in perioada 12-24 februarie 2009. LACMA este prima locatie din SUA din cadrul unui turneu mondial al masinilor. Acestea urmeaza a fi expuse la Grand Central Terminal din New York City, in perioada 25 martie – 7 aprilie, dupa care vor parcurge un turneu prin muzee din trei orase din Mexic.

Imagini ale celor patru masini, precum si filme care nu au mai fost prezentate anterior, vor fi si ele expuse in completarea prezentarii. Videoclipurile dezvaluie un Warhol tanar cum isi realizeaza masina, Frank Stella si Robert Rauschenberg in timp ce discuta despre inspiratia si influenta lor in conceperea lucrarilor respective, precum si diferiti experti, printre care si Herve Poulain, pilot de curse si initiator al Proiectului Art Car, discutand rezultatul impactului pe care il au aceste opere.

Proiectul BMW Art Car a fost conceput initial de pilotul francez Herve Poulain, care a avut ideea de a invita un artist sa utilizeze un automobil drept tablou. In 1975, Poulain a colaborat cu artistul american Alexander Calder pentru a picta modelul BMW cu care el participa la curse. De atunci, artisti de notorietate din lumea intreaga s-au alaturat elitei formate din Calder, Stella, Warhol, Lichtenstein si Rauschenberg si au conceput 16 proiecte BMW Art Cars, bazate atat pe modele de curse, cat si pe unele din productia de serie. Cele mai recente contributii la programul BMW Art Car au fost semnate de David Hockney (1995), Jenny Holzer (1999) si Olafur Eliasson (2007). Noii artisti sunt alesi de un juriu international de prestigiu, iar BMW se afla in prezent in discutii pentru dezvoltarea unui al 17-lea concept Art Car.

BMW Art Cars au fost expuse de numeroase muzee si galerii din lumea intreaga, inclusiv la Luvru in Paris, Palazzo Grassi in Venetia sau Muzeul Guggenheim si continua sa fie prezentate la diferite alte expozitii internationale. In 2006, in cadrul unui turneu largit in Asia, au fost expuse in Malaysia, Singapore, Filipine, Coreea de Sud, Australia, India, Taiwan, China, dar si Rusia sau Africa. Art Cars vor continua sa fie prezentate in lumea intreaga de-a lungul acestui an si in 2010.

Distribuie acest articol!