La vremuri noi, forme noi: Aston Martin Lagonda, un crossover concept
15.03.2009
        
Distribuie acest articol!   

Acesta este unul dintre cele mai controversate concepte prezentate anul acesta, la Geneva. Aston Martin vrea sa reinvie numele Lagonda, aniversand astfel un secol de la aparitia marcii. Multi se asteptau la ceva clasic, in spiritul berlinei produse intre 1978 si 1990. Intr-adevar, Aston Martin a venit cu un model in 4 usi, insa un crossover, idee greu de asociat, totusi, cu numele Lagonda sau Aston. Cine s-ar fi gandit, in urma cu doar zece ani, ca Aston Martin ar putea avea un gama un astfel de model?!

Designul conceptului Lagonda preia cate ceva din stilul Aston Martin, insa exista si detalii care surprind sau, mai rau, nu conving. Este vorba, in primul rand, de partea frontala masiva, pentru a sugera forta si masculinitate. Unii s-au grabit sa compare acest concept cu butucanoasele taxiuri londoneze. Altii ii reproseaza ca nu se incadreaza in spiritul marcii, asociata mereu cu modele sport pursange. Chestiuni, de gust, pana la urma!

Puterea si cilindreea propulsorului V12 nu au fost anuntate, dar se pare ca acesta va fi imprumutat de la Mercedes-Benz GL. Tractiunea este integrala, iar conceptul a fost prezentat cu roti pe 22 inch. Cei de la Aston Martin au anuntat ca vor vinde Lagonda in peste 100 de tari, pietele tinta fiind, in special, Orientul Mijlociu, America de Sud, China, India si Rusia. Ceea ce inseamna ca firma, care acum este reprezentata oficial in doar 30 de tari, isi va extine considerabil prezenta pe piata internationala.

Conceptul Aston Martin Lagonda este o aparitie derutanta, la fel cum s-a intamplat cu Porsche Cayenne. Totusi, nimic nu poate impiedica acest model sa cunoasca succesul comercial, mai ales in tari precum Rusia sau cele din America Latina, unde dimensiunea primeaza, deseori, in detrimentul rafinamentului stilistic. In fine, surse din interiorul companiei au confirmat prezentarea unui nou concept Lagonda, in aceasta primavara, posibil la salonul de la Shanghai sau cel de la Moscova. Dupa primirea de care a avut parte crossoverul de la Geneva, toata lumea asteapta sa vada formele celui de-al doilea concept.

Distribuie acest articol!