Topul celor mai fiabile automobile
21.04.2009
        
Distribuie acest articol!   

Atunci cand cumparam un automobil, indiferent daca este nou sau de ocazie, fiabilitatea acestuia este unul dintre cele mai importante criterii in alegerea modelului. Sursele neutre de informare sunt, insa, destul de greu de gasit. Fiecare dealer isi ridica in slavi marfa, pe forumuri opiniile sunt de cele mai mule ori pline de subiectivism, iar "legendele" referitoare la un model sau altul au rareori acoperire in studii realizate riguros, pe piata.

Iata de ce clasamentul anual realizat de ADAC este unul dintre cei mai importanti indicatori privind fiabilitatea automobilelor europene. Cel mai important club automobilistic din Germania este, practic, cel mai mare depanator auto din aceasta tara. Actioneaza pe cea mai mare piata auto de pe continent, iar la rezultatele ultimului clasament, de pilda, s-au luat in calcul 2,5 milioane de noi interventii (din totalul de 3,7 milioane) inregistrate de-a lungul anului trecut. Topul ia in calcul doar modelele vandute in cel putin 10.000 de exemplare in cursul unui an, in intervalul 2003-2008. Clasamentele sunt intocmite dupa numarul de incidente inregistrate la mia de automobile. In clasament au intrat in total 92 de modele. In 40% din cauze, penele au fost provocate de probleme electrice, in special la acumulator. Pe urmatoarele locuri s-au regasit problemele legate de aprindere (10%), sistemul de injectie (8%) si motor (8%). Problemele cu rotile si pneurile (7% din cazuri) n-au contat in alcatuirea clasamentului.

Prima remarca este aceea ca marcile germane sunt la cel mai bun nivel de performanta din ultimii ani, devansand marcile japoneze. Audi se claseaza pe primul loc la trei categorii, in timp ce BMW s-a impus in doua segmente, iar Mercedes si Volkswagen detin suprematia fiecare la cate o categorie. In general, marcile germane domina topurile, in timp ce constructorii japonezi nu reusesc sa-si plaseze modelele pe unul din primele 3 locuri decat intr-un singur caz: Toyota Aygo, locul 2 la clasa mica. In timp ce japonezii puncteaza mediocru, constructorii francezi sunt in crestere: Renault inregistreaza o revenire puternica, iar Citroen isi adjudeca clasa MPV-urilor compacte. In schimb, Ford pierde teren, modelele constructorului american fiind la coada clasamentelor, aproape fara exceptie.

Iata si lista celor mai fiabile modele, pe clase, asa cum a reiesit din statisticile ADAC, cumulate pe ultimii 6 ani:
Clasa mica: AudiA2
Clasa compacta: Audi A3
Clasa medie: Mercedes-Benz Clasa C
Clasa superioara: Audi A6
Clasa sport-cabrio: BMW Seria 3 Cabrio/Coupe
Clasa SUV: BMW X3
Clasa MPV compacta: Citroen Xsara/C4 Picasso
Clasa MPV mare: Volkswagen Sharan

Distribuie acest articol!