Problema paradoxala a hibrizilor: sunt prea silentiosi!
07.07.2009
        
Distribuie acest articol!   

In contextul economic actual, automobilele cu propulsie hibrida sunt tot mai apreciate, datorita consumului si poluarii reduse. Totusi, acest gen de vehicule reprezinta o amenintare pentru siguranta pietonilor, in trafic, dintr-un motiv oarecum neasteptat: sunt prea silentioase. Un automobil care nu isi semnaleaza prezenta prin zgomotul specific de functionare, asa cum se intampla in cazul hibrizilor, poate reprezenta un risc major de accidente, pentru pietoni!

In Japonia, acolo unde automobilele hibrid sunt cele mai raspandite, acestea au ajuns sa dea batai de cap autoritatilor. Oamenii sunt obisnuiti sa auda zgomotul motorului, insa la viteze reduse hibrizii nu se aud in trafic, ceea ce ii face, atat pe cei de la volan, cat si pe pietoni, sa le perceapa ca pe niste vehicule periculoase.

Solutia oficialilor japonezi la inedita problema este sa ceara producatorilor auto instalarea, pe viitor, a unor sisteme de generare a zgomotului, la bordul hibrizilor. Pe de alta parte, autoritatile din aceasta tara atrag atentia celor care locuiesc de-a lungul soselelor ca hibrizii sunt o solutie excelenta pentru reducerea zgomotului.

Japonia este una dintre cele mai mari piete pentru automobilele hibrid. Toyota si Honda produc doua modele de referinta in aceasta categorie, Prius, respectiv Insight, cu vanzari in crestere pe tot mai multe piete. Cei doi constructori pregatesc deja extinderea propulsiei hibride si la alte modele din gama. Toyota lucreaza la un model mai ieftin, care va folosi platfroma tehnica de la Prius, insa va avea mai putine dotari.

Distribuie acest articol!