Iata cum a evoluat siguranta la volan, in 50 de ani
28.09.2009
        
Distribuie acest articol!   

In ultimele decenii, industria auto a inregistrat evolutii spectaculoase, pe multiple planuri. Printre cele mai importante imbunatatiri se regasesc cele in privinta sigurantei oferite la bordul unui automobil. Un exemplu elocvent in aceasta privinta il costituie experimentul prezentat in inregistrarea video de mai jos, realizat de organismul american specializat in siguranta auto, IIHS (Insurance Institute for Highway Safety).

La fel ca EuroNCAP, IIHS efectueaza, incepand din 1992, teste de impact pentru automobile. Infiintat in 1959, IIHS sarbatoreste anul acesta jumatate de secol de activitate. Cu aceasta ocazie a avut inedita initiativa de a testa la impact frontal doua modele, din epoci diferite.

Asa se face ca au fost supuse la un crash test, dupa toate rigorile IIHS din prezent, un Chevrolet Malibu din zilele noastre si un Chevrolet Bel Air din 1959, anul fondarii IIHS. Crash-ul jubiliar a demonstrat fara echivoc evolutia sigurantei la borul automobilelor, in cele cinci decenii. In timp ce habitaclul vechiului Bel Air a fost puternic afectat de impact, soferul neavand nicio sansa de supravietuire in cazulul unui accident real, Malibu si-a protejat excelent pasagerii.

Distribuie acest articol!