Andy Warhol si istoria Mercedes, la Muzeul Albertina din Viena
25.01.2010
        
Distribuie acest articol!   

Din 22 ianuarie si pana pe 16 mai 2010, Muzeul Albertina din Viena prezinta expozitia „Andy Warhol. Cars“. Aceasta se axeaza pe seria de lucrari pe care concernul Daimler i-a comandat-o artistului pop-art in 1986, cu ocazia implinirii a 100 de ani de istorie a automoblului. Seria „Cars“ este ultima lucrare a lui Andy Warhol, ramasa neterminata din cauza mortii neasteptate a artistului, survenite in 1987. Din cele 80 de tablouri comandate de Daimler, doar 35 au fost terminate.

Pornind de la o selectie de 20 de modele Mercedes, seria „Cars“ a lui Warhol documenteaza istoria automobilului, de la trasura cu motor a lui Daimler si vehiculul cu motor brevetat de Benz pana la modelele din 1986. 32 dintre cele 35 de lucrari terminate, precum si 12 desene in format mare ce ilustreaza opt modele diferite de Mercedes, se afla astazi in Colectia de Arta Daimler.

Lucrarile create de Andy Warhol pentru Daimler si-au pus puternic accentul asupra viitoarelor colaborari ale concernului auto cu artisti contemporani, printre care se numara Robert Longo, Sylvie Fleury si Vincent Szarek. Lucrarile lui Longo, cele sase filme ale lui Fleury sau obiectele generate pe calculator ale lui Szarek  – ce pot fi admirate si ele in cadrul expozitiei de la Albertina – pornesc atat din punct de vedere al continutului, cat si al conceptului de la seria „Cars“ a lui Warhol. Ideea de baza a lucrarilor este ilustrarea viziunii artistice asupra istoriei, modelelor si a designului masinilor Mercedes Benz. Expozitia de la Albertina se adreseaza astfel atat iubitorilor de arta, cat si pasionatilor de automobile.

Distribuie acest articol!