Cele mai sigure automobile din 2009, nominalizate de Euro NCAP
29.01.2010
        
Distribuie acest articol!   

Daca ar fi sa numiti cel mai sigur automobil, la ce marca va duce gandul? Una suedeza, desigur! Sau poate la o limuzina germana? In cel mai rau caz ar putea fi Renault, daca tot se lauda ca are cele mai multe modele de 5 stele in gama…

Fals! Pentru prima oara, Euro NCAP a intocmit un clasament al celor mai sigure automobile pe care le-a testat in cursul anului trecut, dupa noile reguli, mai exigente, de acordare a calificativelor. Oarecum in contradictie cu folclorul despre "masinile sigure", cel mai bine cotat model nu este sedez, nici francez si nu este nici macar o limuzina. In schimb, este o masina germana: cea mai noua generatie a compactei Volkswagen Golf. Nota bene, Golf VI a fost testat in 2008, dupa vechile reguli, dar si in 2009, dupa introducerea noii grile de acordare a stelelor Euro NCAP.

Podiumul celor mai sigure automobile testate de Euro NCAP in 2009 este completat de hibrizii japonezi Honda Insight si Toyota Prius. O frumoasa surpriza este si clasarea pe locul 4 a micului i20 de la Hyundai. Abia pe locul 5 intalnim un Volvo: XC60, care imparte ultimul loc din acest top cu Toyota Avensis si Opel Astra. Altfel spus, cele mai sigure 5 automobile sunt, de fapt, 7! Includerea lor in acest clasament s-a facut in baza calificativelor de 5 stele obtinute si a peformantelor generale de securitate.

La polul opus, cele mai slabe rezultate le-au inregistrat Suzuki Alto si Toyota Urban Cruiser. Ne oprim aici, insa cei care au curiozitatea sa vada toate modelele, pot consulta lista cu acestea in fisierul atasat mai jos. In fine, Euro NCAP a anuntat ca, in 2010, criteriile de acordare a stelelor la testele de securitate, in special in privinta calificativului maxim de 5 stele, vor fi mai exigente.

Top 5 Euro NCAP 2009
(cele mai sigure modele testate)

1. VW Golf VI
2. Honda Insight
3. Toyota Prius
4. Hyundai i20
5. Toyota Avensis
5. Volvo XC60
5. Opel/Vauxhall Astra

Fisiere atasate

EuroNCAP_2009

Distribuie acest articol!