Dakar 2010: Triumf pentru Sainz (VW) si Despres (KTM)
16.01.2010
        
Distribuie acest articol!   

Volkswagen a reusit sa-si treaca in cont a doua victorie consecutiva in legendarul rally raid Dakar si este la al treilea succes in aceasta competitie, daca luam in calcul si victoria din 1980. Germanii s-au impus anul acesta de o maniera categorica, monopolizand podiumul cu cele trei prototipuri Race Touareg cu motoare TDI. Pana acum, Volkswagen este singura echipa de uzina care s-a impus in cel mai dur raliu din lume folosind o motorizare diesel.

Castigatorul editiei din acest an este spaniolul Carlos Sainz, care s-a impus la capatul unei lupte stranse cu coechipierul sau Nasser Al-Attyah, din Qatar. Volkswagen nu a intervenit cu ordine de echipa in acest duel, astfel ca duelul dintre cei doi a asigurat spectacolul sportiv in cea de-a doua parte a raidului, in conditiile in care, anul acesta, Volkswagen n-a avut un rival pe masura. Replica celor de la BMW X-Raid, o echipa semioficiala care i-a avut ca vedete pe Stephane Peterhansel si Guerlain Chicherit, a fost, din pacate, mult prea palida.

Asadar, Sainz (foto) si-a luat revansa dupa abandonul din finalul editiei de anul trecut, iar victoria sa din Dakar este o performanta comparabila ca importanta cu cele doua titluri mondiale la raliuri pe care spaniolul le-a cucerit in 1990 si 1992. Iata cum arata podiumul categoriei auto in Dakar 2010, editie disputata in Argentina si Chile:
1. Carlos Sainz / Lucas Cruz (E/E) 47h10’00”
2. Nasser Al-Attiyah / Timo Gottschalk (Q/D) +2’12"
3. Mark Miller / Ralph Pitchford (USA/ZA) +32’51"

La categoria moto, francezul Cyril Despres (KTM) a avut un final linistit, dupa ce a ramas fara rival – spaniolul Marc Coma (KTM) a iesit din lupta pentru victorie, din cauza unor probleme tehnice si, mai apoi, a unor penalizari dictate de oficialii cursei. Despres si-a trecut in cont cea de-a treia victorie in Dakar, dupa cele din 2005 si 2007. Iata si clasamentul final al clasei moto:
1. Cyril Despres (KTM) 51h10’37"
2. Pal Anders Ullevalseter (KTM) + 1h2’52"
3. Francisco "Chaleco" Lopez Contardo (Aprilia) +1h9’48"

La camioane, triumful a fost si anul acesta al rusilor de la Kamaz, cu "tarul" Vladimir Chagin castigator, secondat de Firdaus Kabirov. Al treilea pe podium este olandezul Marcel Van Vliet (Ginaf). Chagin este la a sasea victorie in Dakar, dupa cele din 2000, 2002, 2003, 2004 si 2006. Rusul este si detinatorul recordului de victorii de etapa din Dakar, cu 56 de astfel de reusite, cu doar una mai mult decat Peterhansel. Un alt record este al marcii din Tatarstan, Kamaz, care numara deja noua victorii in Dakar.

La categoria quad, dupa ce anul trecut a terminat al doilea, argentinianul Marcos Patronelli (Yamaha) a reusit sa se impuna de aceasta data, urmat pe podium de fratele sau, Alejandro Patronelli (Yamaha), si de spaniolul Juan Manuel "Pedrega" Gonzalez Corominas (Yamaha).

Distribuie acest articol!