Schimbare in legislatia RCA
23.02.2010
        
Distribuie acest articol!   

In curand, asiguratii RCA vor avea dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, inainte de efectuarea reparatiei acestuia, potrivit unei modificari legislative anuntate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In acelasi timp, asiguratorul RCA va avea obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate, astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor. Respectivele despagubiri se vor achita in cel mult 10 zile de la depunerea ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei (fata de 15 zile, cat este acum).

Pana acum, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate. Noua masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare.

Pe de alta parte, asiguratorii care au suspiciuni cu privire la dauna RCA si intentioneaza investigarea cazului, vor fi obligati sa le comunice in scris acest lucru atat asiguratului cat si pagubitului in termen de 10 zile de la data avizarii daunei. Investigatiile nu vor putea depasi 3 luni.

Noile reglementari impuse de CSA ar trebui sa duca la imbunatatirea serviciilor prestate de asiguratori, dupa ce, in ultima perioada, numeroase service-uri auto au reclamat sumele mari pe care le au de recuperat de la asiguratori pentru reparatiile efectuate in baza politelor casco si RCA.

Distribuie acest articol!