Programul Rabla 2010: s-au epuizat cele 50.000 de vouchere
09.03.2010
        
Distribuie acest articol!   

In primele doua saptamani, la cele 240 de unitati Remat din tara fusesera predate la casat circa 20.000 de automobile, in cadrul Programului Rabla 2010. Cifra reprezenta aproape doua treimi din totalul rablelor casate anul trecut, insa lucrurile nu s-au oprit aici, ci dimpotriva! In cursul zilei de astazi, reprezentantii Administratiei Fondului de Mediu au anuntat ca s-au epuizat cele 50.000 de vouchere pentru persoanele fizice. Dupa cum se stie, aceste vouchere, reprezentand fiecare contravaloarea a 3.800 de lei, prima de casare, sunt transmisibile si pot fi folosite in numar de pana la trei la achizitia unui automobil nou.

In fata acestui succes neasteptat, Ministrul Mediului, Borbely Laszlo a declarat pentru Europa FM ca numarul tichetelor va fi dublat saptamana viitoare. In prima faza, chiar incepand de maine, 4.000 de tichete din fondul pentru persoane juridice vor fi alocate persoanelor fizice.

Suma alocata initial de Guvern pentru Programul Rabla 2010 este de 228 milioane de lei, cu 20% mai mare decat anul trecut. Guvernul a sperat sa scoata din uz pana la 60.000 de autoturisme cu vechimea de peste 10 ani. Borbely Laszlo a declarat ca exista fonduri suficiente pentru suplimentare si ca suma ar putea creste pana la 400 milioane de lei.

Paradoxal, desi Programul Rabla a demarat in forta, acest lucru nu se reflecta la vanzari, unde achizitiile de automobile noi care au implicat folosirea a cel putin unui voucher au fost de ordinul catorva sute. Explicatia consta, pe de-o parte, in ritmul lent de derulare a formalitatilor in Programu Rabla, iar pe de alta, in formarea unei piete de tranzactionare a voucherelor. Pe aceasta piata neagra, tichetele valorice se vand cu aproximativ 1.700 lei.

UPDATE 10 martie 2010: Ministerul Mediului si Padurilor va propune in sedinta de Guvern de saptamana viitoare ca programul Rabla 2010 sa fie suplimentat cu 50.000 de tichete. Se discuta propunerea ca aceste tichete sa aiba un termen de valabilitate de trei luni.

Distribuie acest articol!