SEAT implineste 60 de ani
04.05.2010
        
Distribuie acest articol!   

Pe 9 mai 2010 se implinesc 60 de ani de la infiintarea a ceea ce oficial se numeste Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo si careia toata lumea ii spune, pe scurt, SEAT. Celebra firma constructoare de automobile din Spania a fost fondata de statul spaniol, o serie de banci iberice si compania italiana FIAT. Productia a demarat in 1953, iar pana in prezent au fost asamblate peste 16 milioane de automobile.

Pana in 1982, SEAT a produs in exclusivitate sub licenta FIAT. In 1984 a lansat cel mai de succes model al sau, Ibiza. Doi ani mai tarziu avea sa intre sub umbrela Grupului Volkswagen, care detine in prezent controlul asupra companiei. Practic, prin preluarea de catre cel mai mare producator european de automobile, pentru SEAT a inceput o noua era. Imaginea marcii a fost reconstruita pe ideea de emotie si sportivitate, asa cum ii sta bine unui simbol de sorginte latina.

Anul trecut, productia SEAT a totalizat 337.000 de unitati, doua treimi fiind destinate exportului, in principal pe pietele europene. Marca SEAT este reprezentata oficial in prezent in 72 de tari, prin cele peste 3.000 de reprezentante. Cu 13.500 de angajati, SEAT furnizeaza 1,5% din PIB-ul Spaniei. Gama este formata din cinci modele – Ibiza, Leon, Altea, Exeo si Alhambra, realizate in diferite versiuni, dintre care cele mai spectaculoase sunt cele sportive, FR si Cupra.

Distribuie acest articol!