Cum suna un automobil electric
15.06.2010
        
Distribuie acest articol!   

Aparitia automobilelor electrice da nastere la probleme inedite, pe care industria auto trebuie sa le rezolve. De pilda, zgomotul produs de noile vehicule. Mai bine spus, lipsa acestuia, in timpul rularii. Vazuta de multi ca un avantaj al automobilelor cu motor electric, in realitate rularea silentioasa ridica mai probleme pentru pietoni, in special pentru nevazatori. Lipsa unei "semnaturi fonice" pentru automobilele electrice poate cauza accidente rutiere, avand in vedere ca pietonii nu sunt avertizati de prezenta unui astfel de vehicul.

Cei de la Nissan au rezolvat aceasta problema, dupa ce au derulat un amplu studiu, la care au participat organizatii de profil si institute de cercetare. Modelul vizat este Leaf, unul dintre primele automobile cu propulsie electrica de pe piata auto mondiala. Solutia consta in emiterea unor sunete distincte, un fel de alerte care sunt generate electronic pe anumite frecvente, astfel incat sa poata fi auzite de cat mai multa lume.

Sunetele propuse de Nissan sunt specifice anumitor situatii si vor varia in functie de evolutia automobilului – acceleratie, franare sau mers cu spatele. In filmul de mai jos, dupa ce sunt prezentate studiile efectuate de Nissan, la final sunt prezentate sunetele produse de noul automobil electric Nissan Leaf.

Distribuie acest articol!