Afisajul pe parbriz, in premiera la Audi
30.07.2010
        
Distribuie acest articol!   

Printre tehnologiile de ultima generatie prezente pe noul Audi A7 Sportback se numara si display-ul de pe parbriz, asa-numitul Head Up Display (HUD). Acest echipament, oferit pe lista de optionale, este o premiera pentru Audi. Prin intermediul sistemului MMI (Multi Media Interface), cel de la volan poate vizualiza astfel o serie de functii si parametri.

Informatia este afisata in asa fel incat pare suspendata in aer, la o distanta de circa 2,5 metri in fata, fiind foarte bine perceputa de sofer. Sistemul HUD de la Audi poate afisa, de pilda, viteza, indicatiile sistemului de navigatie sau semnalele sistemelor electronice de asistenta. Inaltimea si intensitatea afisajului (monocrom sau color) pot fi ajustate.

Dezvoltata prin anii 70, pe avioanele de vanatoare, abia acum tehnologia HUD incepe sa castige teren in domeniul auto. Primul constructor care a integrat Head Up Display-ul pe un automobil de serie a fost General Motors, inca din 1988, pe Pontiac Grand Prix. Acum tot mai multi constructori adopta sistemul, din ratiuni de securitate. De pilda, pentru consultarea unui vitezometru clasic, timp de o secunda, la viteza de 130 km/ora, soferul isi muta privirea de la drum pentru o distanta de 36 de metri! Deocamdata, HUD ramane un echipament destul de scump si exclusivist, prezent doar la modele de categorie superioara, precum limuzinele BMW, incepand cu Seria 5, sau Citroen C6.

Distribuie acest articol!