Doua masini de Formula 1 cum nu s-au mai vazut
11.08.2010
        
Distribuie acest articol!   

Masinile de Formula 1 nu sunt intotdeauna apanajul celor mai buni piloti din lume. Uneori – foarte rar, ce-i drept -, senzatiile unice oferite de un astfel de bolid pot fi incercate si de cei care nu fac parte din centrul restrans al celor alesi sa piloteze in Marele Circ. Iata, mai jos, doua exemple in acest sens.

Imaginea de mai sus a fost surprinsa recent, pe circuitul de la Fiorano. Nu este vorba de un trucaj, ci de un Ferrari de Formula 1 cu… trei locuri! A fost dezvoltat pe un sasiu 653, modelul F2002. Motorul dezvolta 800 CP, accelereaza 0-100 km/ora in 2,9 secunde si 0-300 km/ora in 13 secunde, iar viteza maxima este de 325 km/ora. Masoara 5 metri in lungime si 1,8 metri latime, rezervorul este de 50 litri iar greutatea totala este de 845 kg. Insolita masina este folosita de scoala de pilotaj Marlboro Red Racing si le da sansa invataceilor cu sanse de a ajunge in F1 sa se familiarizeze cu un astfel de bolid.

La randul sau, team-ul Lotus ofera o sansa unica pasionatilor cu multi bani, de a-si achizitiona propriul monopost de Formula 1. Modelul se numeste T125 Exos si va fi produs in 25 de exemplare. Masina este destul de apropiata de versiunea „originala”, cu care alearga Lotus in F1, iar pretul de vanzare va fi de un milion de dolari. Nu va imaginati ca orice persoana care dispune de acesti bani va putea achizitiona un exemplar! Cumparatorul trebuie sa faca parte din clubul „gentlemen driver” Exos, unde beneficiaza de anumite avantaje, precum stagii speciale de pregatire si pilotaj.

Lotus T125 are sasiu din fibra de carbon, cantareste 650 kg si foloseste un motor V8 Cosworth de 650 CP cuplat la o cutie de viteze semisecventiala cu 6 rapoarte. Aerodinamica este in conformitate cu regulamentul FIA pentru editia 2009 de campionat. Codul 125 din nume este o combinatie intre pretul cu care va fi vandut fiecare exemplar (1 milion) si numarul de exemplare care vor fi produse (25). In acelasi timp, face trimitere la istoria echipei – primul sasiu monococa din istoria Formulei 1 a fost Lotus 25, prezentat in 1962, de Colin Chapman. Primele exemplare T125 vor fi livrate abia in cursul anului viitor.

Foto: worldcarfans.com

Distribuie acest articol!