Mesaj pentru smecherii soselelor: daca va tine, incercati in Elvetia!
11.08.2010
        
Distribuie acest articol!   

In timp ce, la noi, depasirea vitezei maxime implica, in cel mai rau caz, retinerea permisului pentru cateva luni si o amenda deloc usturatoare, lucrurile stau cu totul altfel prin alte parti. In ultima vreme s-a tot vorbit despre Elvetia, tara data ca exemplu in acest sens, prin prisma legislatiei rutiere care se aplica aici. Si chiar se aplica, dupa cum veti vedea in cele doua exemple de mai jos, extrem de sugestive!

Un automobilist suedez a fost surprins recent, ruland pe o autostrada din Elvetia, la volanul unui Mercedes SLS AMG, cu viteza de 290 km/ora, pe o portiune unde viteza maxima era limitata la 120 km/ora. Si cum in Elvetia se tine cont de tipul automobilului si de averea personala, atunci cand ti se calculeaza amenda, vitezomanul suedez ar putea avea de platit o suma exorbitanta: 782.000 de euro. De peste patru ori valoarea bolidului sau! Asta in conditiile in care un SLS AMG nu este nicidecum o masina pe care si-o permite oricine! In Elvetia, insa, a rula cu mai mult de 30 km/ora peste limita legala poate echivala cu… sinuciderea financiara! Si inca un detaliu: pana cand un tribunal va decide valoarea amenzii, politia elvetiana a confiscat masina si permisul soferului.

Suedezul despre care am relatat mai sus are toate sansele sa doboare recordul de amenda, stabilit de un sofer de Ferrari, in urma cu doi ani. Care, la randul sau, depasise (dublase, ca sa fim mai exacti) vechiul record, care apartinuse unui sofer de Porsche. In 2008, un automobilist a fost inregistrat de politie pilotand propriul Ferrari Testarossa in zona Zurich, cu 137 km/ora, cu peste 57 km/ora peste viteza maxima. Pentru ca „a ignorat  regulile elementare de circulatie la volanul unui vehicul extrem de puternic” si avand in vedere ca averea sa era de 22,7 milioane de dolari, omul fiind si recidivist intr-ale vitezei excesive, amenda a fost stabilita la 290.000 de dolari. Cam de doua ori valoarea estimativa a masinii sale…

Distribuie acest articol!