Cum va fi taxa de poluare in 2011
25.09.2010
        
Distribuie acest articol!   

Guvernul intentioneaza sa modifice din nou taxa de prima inmatriculare sau, cum mai este cunoscuta, taxa de poluare. Noua formula ar urma sa intre in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2011, iar printre noutati se numara si taxarea masinilor dotate cu motoare Euro 5, adica a masinilor noi.

Conform declaratiilor ministrului mediului, Laszlo Borbely (foto), cele mai mici taxe vor fi la masinile noi cu cilindree mica, in timp ce la automobilele second hand cu norme de poluare vechi, care vor fi inmatriculate pentru prima oara in Romania, taxa va creste considerabil.

De pilda, pentru Dacia Logan cu motor de 1,4 litri se va plati o taxa de 125 de euro. Pentru un automobil cu aceeasi cilindree, insa vechi de patru ani si cu motor Euro 4, taxa va creste la 933 euro. Pentru norma Euro 3, taxa va depasi 3.000 de euro. Daca cilindreea este de 3,0 litri, taxa ajunge pana la aproape 8.000 de euro pentru Euro 4. Pentru modelele vechi, cu motoare ale caror norme de poluare sunt sub Euro 4, taxa poate ajunge la ordinul zecilor de mii de euro! Revenind la masinile cu motoare Euro 5, de anul viitor taxa de poluare pentru acestea va oscila, in functie de cilindree, intre 125 si 3.700 euro.

Pe langa taxa de poluare, o alta reglemenare va ingreuna mult aducerea de harburi in tara, cu scopul inmatricularii: persoanele fizice nu mai pot inmatricula autovehicule importate din Uniunea Europeana daca nu fac dovada platii taxei pe valoarea adaugata (TVA), atat in cazul masinilor noi, cat si a celor second hand.

Distribuie acest articol!