BMW confirma: Vision EfficientDynamics intra in productie
07.11.2010
        
Distribuie acest articol!   

La un an dupa prezentarea spectaculosului concept Vision EfficientDynamics, in cadrul Salonului de la Frankfurt, BMW pune capat speculatiilor si confirma oficial introducerea in productie a unui nou model sportiv, care are la baza acest prototip. Noul coupe ar urma sa-si faca intrarea in productie peste trei ani.

Pentru moment nu se cunosc prea multe detalii tehnice si nici pretul la care va fi comercialzat noul BMW, care se pare ca va fi cel mai scump model din gama bavarezilor. Cat despre performante, se spune ca vor fi comparabile cu cele ale modelului M3.

Reamintim, conceptul ecologic prezentat la Frankfurt este dotat cu un motor diesel de 1,5 litri si doua motoare electrice. Puterea totala este de 328 CP (0-100 km/ora in 4,8 secunde si viteza maxima de 250 km/ora), cu un consum mixt de 3,76 litri/100 km.

In mod cert, versiunea de serie va folosi propulsia electrica si va fi unul dintre cele mai eficiente modele din istoria BMW. Mai exact, va fi un hibrid plug-in cu un sistem evoluat de management al energiei.

 

UPDATE 8 noiembrie 2010: COMUNICATUL DE PRESA BMW

BMW Vision EfficientDynamics cu tehnologie hibrid plug-in confirmat pentru productia de serie

BMW Vision EfficientDynamics, propulsat de tehnologia BMW ActiveHybrid, a fost vedeta Salonului Auto International de la Frankfurt IAA in 2009: un automobil sport cu patru locuri, cu un design spectaculos, performante de exceptie si o eficienta fara egal. Cu o gama larga de componente adaptate din productia de serie, acest prototip s-a bucurat de o primire exceptionala din partea publicului. Ca raspuns la reactia deosebit de pozitiva a opiniei publice, realizarea acestui vis se apropie tot mai mult de realitate. In cadrul Salonului de la Leipzig, BMW a prezentat un automobil echipat cu o varietate de tehnologii pentru traficul cotidian, al carui punct de pornire este studiul BMW Vision EfficientDynamics. Aceasta prezentare a oferit reprezentantilor presei  cea dintai ocazie de a afla cum este sa conduci un automobil cu 2+2 locuri, propulsat de un sistem hibrid inovator.

Design si tehnologie premiate
Prototipul BMW Vision EfficientDynamics a fost recompensat cu numeroase premii atat pentru designul futuristic, cat si pentru tehnologia revolutionara de propulsie. Cu o inaltime de doar 1,24 metri, automobilul cu 2+2 locuri pastreaza proportiile caracteristice BMW: console scurte, capota lunga si ampatament mare. Usile de forma aripilor asigura accesul facil pentru ambele randuri de scaune, in timp ce numeroasele elemente aerodinamice reduc coeficientul de rezistenta la valoarea de 0,22. Combinatia intre un motor turbodiesel cu trei cilindri si doua propulsoare electrice, cate unul pe fiecare punte, permit atingerea unei puterii totale a sistemului de 241 kW/328 CP. Configuratia inovatoare a tehnologiei BMW ActiveHybrid in combinatie cu un motor diesel avansat permit realizarea unor performante de automobil sport cu un consum de masina compacta. Doar 4,8 secunde sunt necesare pentru accelerarea de la 0 la 100 km/h, in timp ce consumul mediu, in ciclul de testare EU (KV01), este de 3,76 litri/100 kilometri si un nivel al emisiilor CO2 de 99 grame per kilometru.

Nivel ridicat de eficienta
Aceasta relatie unica intre performantele dinamice si eficienta deriva din nivelul ridicat de eficienta al componentelor motorului diesel, conexiunea inteligenta intre cele trei propulsoare, dar si gestiunea controlata eficient a energiei, care include si recuperarea energiei la franare.

De asemenea, prototipul BMW Vision EfficientDynamics poate functiona si in modul plug-in. Acumulatorul litiu-ion, dispus in zona mediana intr-un element longitudinal al sasiului si realizat special pentru acest automobil sport hibrid, poate fi alimentat complet de la o sursa conventionala de curent, in doar doua ore si jumatate. Utilizarea exclusiva a energiei electrice permite o calatorie fara nici un fel de emisii pe o raza de maximum 50 kilometri, in timp ce un rezervor pentru motorina, cu capacitatea de 24 litri, extinde raza de operare pana la 700 kilometri.

Prin dezvoltarea pentru productia de serie a unui automobil sport care deriva din conceptul BMW Vision EfficientDynamics, BMW Group isi subliniaza – inca o data – pozitia de lider mondial in fabricarea de vehicule sportive cu o eficienta deosebita. Toate gama actuala de modele este echipata cu numeroase masuri pentru reducerea consumului de combustibil si a emisiilor CO2, derivate din strategia de dezvoltare BMW EfficientDynamics, care include tehnologia BMW ActiveHybrid si sistemele de transmisie complet electrica. Cu cele doua modele hibride lansate deja in acest an, BMW ActiveHybrid 7 si BMW ActiveHybrid X6, BMW a demonstrat o combinatie unica intre eficienta si performante dinamice.

Productie la Leipzig
BMW Group realizeaza in acelasi timp si o serie extinsa de teste in conditii normale de utilizare cu automobile electrice. Alaturi de MINI E, prezentat in 2009, noul BMW ActiveE va intra de asemenea in programul de teste pentru a pregati debutul de serie a primului model electric BMW sub conceptul de Megacity Vehicle. Acesta este programat sa intre in productie in 2013 la fabrica din Leipzig.

Anuntul pregatirii BMW Vision Efficient Dynamics pentru productie in cadrul fabricii de la Leipzig, coincide cu demararea unei investitii importante de peste 400 milioane Euro in aceasta locatie pentru extinderea fabricii pana in 2013, pentru lansarea automobilelor electrice Megacity Vehicle.

Distribuie acest articol!