Noua taxa auto - iata valorile care se aplica de la 1 ianuarie 2011
23.12.2010
        
Distribuie acest articol!   

Guvernul a modificat Ordonanta de urgenta nr. 50/2008 referitoare taxa de poluare pentru autovehicule. Astfel, taxa de poluare va creste in medie cu 45-50%, incepand cu 1 ianuarie 2011, in functie de vechime si de capacitatea cilindrica, accentul fiind pus pe cresterea taxei pentru autovehicule mai vechi de 10 ani.

Pentru prima oara, taxa se aplica si la autovehiculele cu motoare Euro 5. Ordonanta va intra in vigoare la 1 ianuarie 2011, insa pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante se aplica vechile taxe de poluare.

Pentru a beneficia de aceasta prevedere, persoana fizica sau juridica pe numele careia urmeaza a se inmatricula autovehiculul trebuie sa fi efectuat achizitia acestuia in vederea inmatricularii si sa prezinte autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, in vederea luarii in evidenta, pana la data de 31 ianuarie 2011, o cerere insotita de dovada platii integrale sau a unui avans (in cazul autovehiculelor pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 31 decembrie 2010) sau de dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 31 decembrie 2010 (pentru autovehiculele ce au fost introduse in tara).

Largirea si restructurarea bazei de aplicare a taxei pe poluare urmareste intensificarea aplicarii principiului "poluatorul plateste", prin diferentierea mai accentuata a taxarii intre normele de poluare, in defavoarea normelor inferioare. Masinile electrice si cele hibride sunt scutite de plata taxei.

In tabelul atasat mai jos sunt trecute valorile noii taxe, care se aplica incepand de la 1 ianuarie 2011.

Fisiere atasate

Taxa_Auto_valori_2011_autoturisme

Distribuie acest articol!