Anvelopele de iarna, obligatorii din noiembrie 2011
27.01.2011
        
Distribuie acest articol!   

Guvernul a aprobat un proiect de act normativ care prevede obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna in sezonul rece. Prevederile vor fi aplicate incepand din noiembrie 2011.

Soferii ale caror vehicule nu vor fi dotate cu anvelope de iarna (in aceasta categorie sunt incluse si cauciucurile all season), in sezonul rece, vor fi sanctionati cu sume cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 lei. Obligatia anvelopelor de iarna va fi valabila de la inceputul lunii noiembrie pentru circulatia pe drumuri acoperite cu polei, zapada sau gheata.

Conform declaratiilor ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, la amenda se va adauga o suma pentru repararea drumurilor si despagubiri in cazul unor eventuale pagube produse in urma accidentelor ca urmare a nedotarii corespunzatoare a masinilor. Sanctionarea cu amenda plus despagubire se face intre 2.500 si 4.000 de lei, in functie de paguba produsa.

In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. Pentru autoturisme, obligativitatea se refera la toate cele patru roti.

Distribuie acest articol!