Porsche a realizat un hibrid, acum mai bine de un secol!
25.02.2011
        
Distribuie acest articol!   

Care este primul automobil cu propulsie hibrida din lume? Toyota Prius, veti fi tentati sa raspundeti. Pentru o buna perioada, Prius a fost singurul automobil hibrid de serie oferit pe piata auto la nivel global, asa ca si-a cucerit o binemeritata faima. Numai ca automobilul japonez nu este nicidecum primul hibrid!

In realitate, primul automobil hibrid complet functional este opera lui Ferdinand Porsche, fondatorul celebrei firme care ii poarta numele, Porsche AG din Stuttgart. Cel care a creat legendarul model popular Volkswagen Beetle, modelele de curse Auto Union si, mai apoi, supersportivele Porsche, a realizat si primul automobil hibrid.

Se numea Semper Vivus si a fost fabricat in anul 1900. Folosea baterii cu plumb si acid, era extrem de greu si, in general, nu putea urca niciun fel de rampa. Cam departe de ceea ce suntem obisnuiti astazi ca inseamna Porsche! In schimb, principiul de functionare era foarte apropiat de cel al hibrizilor din zilele noastre.

La mai bine de un secol de la aparitie si intr-un moment in care interesul industriei auto pentru hibrizi este tot mai mare, Porsche readuce in atentia lumii intregi modelul istoric Semper Vivus. In ultimii patru ani, cativa specialisti de la Porsche au recreat acest model, replica din filmul de mai jos urmand sa fie expusa la Salonul de la Geneva. Acolo unde, alaturi de „bunicuta”, va sta si cea mai noua creatie Porsche, Panamera S Hybrid.

Distribuie acest articol!