Mazda 787B, la Le Mans dupa 20 de ani
24.05.2011
        
Distribuie acest articol!   

Anul 2011 marcheaza a 20-a aniversare a victoriei Mazda in cadrul celei mai dificile curse de anduranta, cea de 24 de ore de la Le Mans. In 1991 Mazda a devenit primul si singurul constructor japonez care a castigat cursa. Pentru aniversarea din acest an si la invitatia organizatorilor, Automobile Club de L’Ouest (ACO), Mazda va face o demonstratie cu modelul castigator, Mazda 787B, pe circuitul Sarthe din Le Mans, Franta, sambata, 11 iunie.

Mazda 787B a fost primul si singurul model japonez cu motor rotativ care a castigat cursa de 24 de ore de la Le Mans. Dezvoltat de Mazda impreuna cu Mazdaspeed, divizia care a gestionat programul de curse Mazda, modelul 787B are un sasiu conceput sa satisfaca reglementarile tehnice ale Grupei C si a fost propulsat de un motor rotativ cu patru rotoare, care dezvolta 700 CP. Din cauza unei schimbari in regulamentul cursei, anul 1991 a fost ultimul in care un model echipat cu motor rotativ a mai putut participa in cursa de la Le Mans. Dupa 17 ani de efort, aceasta a fost singura sansa ca Mazda sa-si indeplineasca obiectivul mult dorit, de a castiga la Le Mans. Victoria de la Le Mans nu a fost un succes repurtat doar de Mazda, ci a fost rezultatul anilor lungi de munca ai Mazdaspeed.

Din 1991, modelul castigator Mazda 787B a fost expus la Muzeul Mazda de la Hiroshima. In pregatirea demonstratiei pentru Le Mans, Mazda 787B a fost readus la conditiile normale de pilotaj, pentru prima data de la revizia de dupa cursa din 1991. Reconditionarea a fost realizata de actualii angajati Mazda care au participat la proiectul original Le Mans Challenge, alaturi de inginerii Mazda de la divizia de proiectare Mazda E&T. Modelul 787B restaurat a fost testat de unul dintre cei mai buni piloti Mazda, iar performanta lui a fost confirmata de fostii piloti de teste Mazda, Yoshimi Katayama, Takashi Yorino si Yojiro Terada, la circuitul Mazda Mine, in vestul Japoniei.

Ca parte a festivitatilor aniversarii de 20 de ani, mai multi membrii ai echipei Mazda din 1991 se vor intoarce la Le Mans. Pilotului castigator, Johnny Herbert (Marea Britanie) i se vor alatura si pilotii Mazda din 1991 David Kennedy (Irlanda), Pierre Dieudonne (Belgia), dar si alti membri ai echipei.

Distribuie acest articol!