Parteneriat strategic pentru salvarea SAAB
05.05.2011
        
Distribuie acest articol!   

Dupa ce Volvo a fost preluat de un investitor din China, un alt constructor suedez, SAAB, are parte de un destin oarecum similar. Confruntati cu o acuta criza financiara, cei de la Spyker Cars au anuntat semnarea unui acord cu Hawtai Motor Group Company Limited. Acordul asigura in anumite conditii finantarea pe termen mediu si include finantare in forma de acorduri de subscriere in valoare de 150 milioane euro, precum si o alianta strategica pentru China, inclusiv asocieri pentru productie, tehnologie si distributie.

In comunicatul de presa publicat cu aceasta ocazie se precizeaza ca Hawtai va investi 120 milioane euro pentru un pachet de actiuni Spyker de pana la maxim 29,9%, pe baza de diluare completa. Restul de 30 milioane euro vor fi in forma unui contract de imprumut convertibil in actiuni in suma de 30 milioane euro cu scadenta de 6 luni, rata dobanzii de 7% pe an si pretul de conversie de 4,88 euro per actiune.

Tranzactiile depind de convenirea asupra documentelor definitive privind tranzactiile si de anumite conditii, printre care avizele diferitelor agentii guvernamentale chinezesti, ale Bancii Europene de Investitii si ale Oficiul National al Debitelor din Suedia.

In cadrul tranzactiei, Tenaci Capital va converti 42 milioane euro din creditul sau curent catre Spyker in capital social in Spyker la pretul de 4,88 euro per actiune, reducand astfel substantial povara dobanzilor care greveaza firma Spyker.

Victor Muller, director executiv Spyker si presedinte SAAB Automobile, a declarat: "Parteneriatul cu Hawtai face posibil, pe de o parte, ca SAAB Automobile sa continue aplicarea planului sau de afaceri, avand in vedere ca am obtinut finantarea pe termen mediu necesar cu conditia indeplinirii anumitor conditii, iar pe de alta parte, ca SAAB Automobile sa patrunda pe piata chineza a autovehiculelor si sa realizeze un parteneriat tehnologic cu un puternic producator chinez".

Richard Zhang, vicepresedintele Hawtai, a afirmat: "Aceasta este o zi mare pentru relativ tanara noastra firma, infiintata cu doar zece ani in urma. Parteneriatul cu renumita marca SAAB ne va oferi acces la tehnologii inovatoare si o retea internationala ale caror dezvoltare ar fi necesitat decenii. Pe de alta parte, noi detinem o infrastructura de fabricatie si distributie foarte puternica in China, pe care o vom pune la dispozitia noului nostru partener, SAAB Automobile. Participatia noastra in Spyker, compania-mama a SAAB, demonstreaza angajamentul nostru fata de viitorul firmei SAAB Automobile ca fabricant de automobile premium in Europa".

Infiintata in 2000, Hawtai este o societate cu capital privat inregistrata in China, cu sediul si centrul de cercetare-dezvoltare in Beijing si doua unitati de productie amplasate in Ordos, Mongolia Centrala si Rongcheng, provincia Shandong, China. In prezent, Hawtai are o capacitate de productie anuala de 350.000 autovehicule, 300.000 motoare diesel curate si 450.000 cutii de viteze automate. Pana in anul 2015 Hawtai intentioneaza sa creasca aceasta capacitate pana la 1 milion de vehicule, 1 milion de motoare si 1 milion de cutii de viteze automate, precum si sa se afirme ca un lider pe piata mondiala a constructiei de autovehicule.

Distribuie acest articol!