WRC este pentru baieti, Grupa B a fost pentru barbati
11.05.2011
        
Distribuie acest articol!   

Cuvintele din titlu ii apartin lui Juha Kankkunen, cvadruplu campion mondial de raliuri, unul dintre monstrii sacri ai motorsportului mondial din toate timpurile. Anii 80, cu legendara Grupa B, a fost probabil cea mai nebuneasca perioada din Campionatul Mondial de Raliuri. Bolizii lansati la acea vreme pe traseele de raliu erau realizati in conformitate cu un regulament tehnic permisiv, care a incurajat aparitia unor adevarati monstri mecanici.

Masini precum Audi Quattro, Ford Escort RS, Renault 5 Turbo sau Lancia Rally Abarth au scris istorie, in Grupa B. Din pacate, performantele deosebite au fost insotite de accidente pe masura, totul culimand cu decesul echipajului Henri Toivonen – Sergio Cresto (Lancia S4), pe 2 mai 1986, in Tour de Corse. A fost moemntul in care FIA a intervenit si a decis desfiintarea Grupei B.

Insa amintirea Grupei B a ramas vie in memoria fanilor, ca un moment de referinta din istoria raliurilor. Indraznim sa spunem ca filmul de mai jos este unul dintre cele mai reusite, dintre cele care evoca acea epoca. Imaginile vorbesc de la sine si demonstreaza cum nu se poate mai bine adevarul rostit de Kankkunen: “WRC este pentru baieti, Grupa B a fost pentru barbati”!

Foto: captura YouTube.com

Distribuie acest articol!