BMW ActiveHybrid 5 - eficienta inteligenta
02.10.2011
        
Distribuie acest articol!   

Prin lansarea modelului BMW ActiveHybrid 5, BMW vine cu noi solutii inteligente pentru imbunatatirea sistemului hibrid, motorul cu ardere interna functionand impreuna cu unul electric pentru a imbunatati eficienta, dar si placerea condusului atat de emblematica pentru marca. Noul model va debuta si in Romania in prima parte a anului 2012.

BMW ActiveHybrid 5 reuneste – in premiera – un motor cu 6 cilindri dispusi in linie, cu tehnologia BMW TwinPower Turbo, un sistem de transmisie electrica si o cutie de viteze automata cu 8 trepte. Cea mai noua generatie a tehnologiei BMW ActiveHybrid introduce in aceasta combinatie si o gestiune inteligenta a energiei, controlata cu mare precizie si extrem de eficienta. Multumita acestora, modelul BMW ActiveHybrid 5 beneficiaza de un echilibru exceptional intre performante si consumul de combustibil pentru acest segment.

Datele tehnice care caracterizeaza BMW ActiveHybrid 5 sunt: puterea totala generata este de 340 CP; automobilul poate fi condus in regim pur electric pana la o viteza de 60 km/ora; BMW ActiveHybrid 5 realizeaza sprintul (0-100 km/ora) in 5,9 secunde; consumul mediu de combustibil se situeaza intre 6,4 si 7,0 litri per 100 km; emisiile CO2 sunt de numai 149-163 g/km (date in conformitate cu ciclul de testare EU, pot varia in functie de formatul pneurilor utilizate).

Motorul aflat in echiparea modelului BMW ActiveHybrid 5 – propulsor cu 6 cilindri dispusi in linie, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo, care dezvolta 306 CP – este acelasi care se afla in echiparea modelului BMW 535i si care este apreciat pentru puterea de tractiune si eficienta. Motorul electric, care dezvolta 55 CP, este alimentat cu energia provenita de la un acumulator litiu-ion foarte performant, integrat in portbagaj.

Combinatia armonioasa a puterii celor doua sisteme este transferata catre puntea spate prin intermediul unei cutii de viteze automate cu 8 trepte. Pe langa constructia hibrid, care permite o calatorie in mediul urban in regim integral electric si fara niciun fel de emisii, BMW ActiveHybrid 5 detine cele mai sportive performante din segmentul sau de piata, dar si o reducere semnificativa a consumului comparativ cu BMW 535i.

Pentru a exploata la maximum potentialul tehnologiei BMW ActiveHybrid, gestiunea inteligenta a energiei din transmisia modelului BMW ActiveHybrid 5 utilizeaza o serie de functii inovatoare care au rolul de a asigura eficienta sistemului. Acumulatorul litiu-ion este incarcat in momentul in care automobilul coboara sau franeaza, motorul electric jucand rolul unui generator care furnizeaza energie bateriei de inalta tensiune. In reprizele de accelerare motorul electric preia functia de „boost”. In aceasta situatie asista motorul pe benzina printr-un plus de putere si cuplu, ceea ce face ca experienta condusului sportiv sa fie dusa aproape de limita. La acestea se adauga faptul ca atunci cand automobilul ruleaza liber (coasting) cu viteze de pana la 160 km/ora in modul ECO PRO, motorul cu ardere interna poate fi decuplat complet si oprit. Acest mod de functionare combina condusul confortabil cu utilizarea optima a energiei cinetice deja generata. Pentru a evita perioadele in care motorul functioneaza la ralanti – la intersectii sau in ambuteiaje -, BMW ActiveHybrid 5 este echipat cu o functie start-stop deosebit de eficienta.

Suplimentar, electronica de propulsie de la BMW ActiveHybrid 5 este conectata la sistemul de navigatie Professional, aflat in dotarea standard. Acesta permite analizarea in avans a situatiilor de condus si activarea componentelor transmisiei pentru a furniza eficienta maxima.

BMW ActiveHybrid 5 adauga la designul sportiv si elegant al BMW Seria 5 Sedan elementele distinctive ale modelelor BMW ActiveHybrid. Inscriptia ActiveHybrid 5 de pe montantii C, grila radiatorului cu bare galvanizate si tevile de esapament cromate mat diferentiaza exteriorul de cel al altor modele din gama. Disponibile optionale, jantele Streamline de 18 inch, din aliaj usor, dovedesc o eficienta aerodinamica exceptionala. BMW ActiveHybrid 5 este singurul model din gama BMW Seria 5 care este disponibil in culoarea Bluewater metalizat si se distinge vizual de toate celelalte variante Seria 5 prin benzile inscriptionate ActiveHybrid 5 din pragurile usilor, prin placa de aluminiu, cu aceeasi inscriptie, din consola centrala, prin masca specifica a motorului si prin inscriptia ActiveHybrid Power Unit vizibila pe carcasa speciala a acumulatorului din portbagaj.

Selectia de culori, tapiterii si elemente de echipare pentru interior reflecta diferenta fata de celelalte variante BMW Seria 5 Sedan. Alaturi de o serie de dotari standard, al caror scop este sporirea confortului, regasim atat sistemul de navigatie Professional, cat si un sistem de climatizare cu patru zone.

Distribuie acest articol!