Noul Audi A3 este gata de lansare
24.10.2011
        
Distribuie acest articol!   

A treia generatie Audi A3 isi va face debutul oficial in primavara anului viitor. Premiera din cadrul Salonului de la Geneva va coincide cu aparitia noului automobil la dealerii din toata Europa. Noua compacta de la Audi, care va concura cu BMW Seria 1 si Clasa B de la Mercedes, a fost prezentata deja cu statut de concept anul acesta, la Geneva (vezi fotografia alaturata si link-urile de mai jos).

Incepand din 1996, modelul a devenit o referinta in segmentul compactelor premium, unde incearca sa joace un rol similar cu cel pe care si l-a atribuit VW Golf in acelasi segment, dar la alt nivel. Noul A3 va fi primul Audi care ca folosi platforma cu arhitectura modulabila MQB. Un aspect foarte interesant, apropo de aceasta platforma, este legat de faptul ca va fi folosita la o varietate larga de modele din grup – la Volkswagen, de pilda, va fi de la Polo pana la Passat.

Revista germana Auto Motor und Sport relateaza despre viitoarea generatie Audi A3 ca va beneficia de un nou motor de 1,4 litri si 140 CP, a carui tehnologie asigura reducerea consumului, in medie, cu 1 litru/100 km. Este vorba de un sistem care dezactiveaza doi din cei patru cilindri, atunci cand masina ruleaza cu o viteza constanta de 50 km/ora. Alte noutati, in privinta motorizarilor, vor fi un diesel in trei cilindri si noua propulsie hibrid.

Noua generatie Audi A3 va fi disponibila in patru variante, impartite pe doua categorii  de dimensiuni si ampatamente. Astfel, versiunile in 3 usi si cabrio vor avea 4,26 m lungime si ampatament de 2,60 m, in timp ce versiunile Sportback (3 usi) si sedan vor fi mai mari: 4,44 m lungime si ampatament de 2,63 m. Toate vor avea aceeasi latime. Seful de design de la Audi, Stefan Sielaff, a precizat ca viitorul A3 va avea, practic, aceleasi declinari ca in cazul modelelor mai mari A4 si A5.

Stilistic, noul A3 va fi o evolutie a actualei generatii, care va adopta noile elemente definitorii pentru brand, incepand cu grila frontala in sase puncte. Interiorul va fi puternic inspirat de conceptul Audi A3 e-tron, prezentat anul acesta la salonul de la Shangai. Masina va fi caracterizata de „precizie si calitate”, astfel ca cei care o vor achizitiona vor intelege pe ce au dat banii, dupa cum a tinut sa precizeze Sielaff.

Stefan Sielaff a mai precizat ca nou A3 este, practic, gata de intrare in productie. In fine, dar la fel de interesant pentru fanii marcii germane, el a mai vorbit in interviul acordat revistei Auto Motor und Sport si despre proiectele aflate in derulare la Audi: viitoarele generatii TT, Q7, R8 si, cu bataie mai lunga, noua familie A4/A5.

Distribuie acest articol!