Kim Jong-il, un mare pasionat de limuzine
23.12.2011
        
Distribuie acest articol!   

Putini stiu despre marea pasiune a „iubitului conducator” nord-coreean, Kim Jong-il, pentru automobilele Mercedes. Impresionanta sa colectie de limuzine Mercedes si Maybach se inscrie in nota pasiunii dictatorului pentru produsele de lux, incepand cu cognacul si caviarul.

In mod curios si oarecum neasteptat, Kim Jong-il a fost generos cu acolitii sai. In 2001, a cumparat nu mai putin de 200 de limuzine Mercedes, pe care le-a facut cadou apropiatilor sai. A repetat gestul in 2009, cand a facut cadou alte 160 de exemplare Mercedes. Se estimeaza ca, in anii in care s-a aflat la putere, a cheltuit 20 de milioane de dolari pe masini de lux, cu precadere Mercedes si Maybach. Din pacate, multe dintre aceste achizitii au fost facute cu  bani proveniti din ajutoare umanitare…

Pentru a avea o idee despre anvergura pasiunii auto a defunctului presedinte al Coreei de Nord, este suficient sa amintim despre achzitia facuta in urma cu doi ani. Atunci, Kim Jong-il si-a schimbat limuzina Maybach cu doua exemplare Mercedes S600 Pullman Guard. Este vorba de un model special, blindat, propulsat de un motor V12 biturbo de 5,5 litri si 510 CP. Achizitia, efectuata cu ajutorul vecinilor chinezi, a costat 3,1 milioane de dolari!

Pasiunea pentru Mercedes a mostenit-o de la tatal sau, despre care se spune ca era un mare admirator al ingineriei germane. Ramane de vazut daca succesorul sau, Kim Jong-un, va pastra traditia familiei si in aceasta privinta.

Distribuie acest articol!