Dakar 2012: triumf pentru Despres si Peterhansel
16.01.2012
        
Distribuie acest articol!   

Marele castigator de la Dakar 2012 este Stephane Peterhansel (MINI), francezul reusind a zecea victorie in acest rally-raid si a patra la categoria auto. MINI s-a impus in 8 din cele 13 probe, iar duelul la varf s-a dat intre Stephane Peterhansel si Nani Roma. Din pacate, polonezul Krzisztof Holowczyc a iesit din carti din cauza problemelor tehnice.

In lipsa echipei de uzina Volkswagen, cei de la MINI au concurat, practic, fara un rival pe masura. Singurul care a reusit sa li se opuna, intr-o oarecare masura, a fost americanul Robby Gordon. La volanul unui prototip Hummer H3, el s-a impus in trei probe, insa a pierdut ritmul in a doua parte a intrecerii, din cauza problemelor tehnice. Podiumul la clasa auto a fost completat de Giniel De Villiers, un fost castigator la Dakar, care de aceasta data a concurat pe o Toyota.

Un alt francez, Cyril Despres, s-a impus pentru a patra oara la clasa motor. El a castigat in fata coechipierului sau de la KTM, spaniolul Marc Coma. Batalia celor doi a constituit unul din marile puncte de atractie de la Dakar 2012, Despres ducand, in cele din urma, scorul victoriilor la 4-3. Remarcabila a fost si evolutia romanilor Mani Gyenes si Marcel Butuza, la clasa motor, ei reusind la final clasari excelente, pe locul 17, respectiv pe 44.

Argentinianul Alejandro Patronelli (Yamaha) s-a impus detasat la categoria quad, iar Gerard DeRooy (Iveco) a reeditat performanta reusita de tatal sau in urma cu un sfert de secol, castigand intrecerea camioanelor. Dakar 2012 a consemnat, din pacate, si un deces, in chiar prima etapa. Atunci, motociclistul argentinian Jorge Martinez Boero (38 ani) si-a pierdut viata dupa ce a cazut, cu doar 2 km inainte de sosirea la Mar del Plata.

Distribuie acest articol!