Noul BMW Seria 3 debuteaza si in Romania
15.02.2012
        
Distribuie acest articol!   

11 februarie a marcat debutul pe piata a celei de-a sasea generatii a BMW Seria 3 Sedan, cel mai important model al celui mai de succes producator de automobile premium din lume. De la lansare, noul model este disponibil in 7 versiuni de motorizare, 3 linii de design (Sport Line, Modern Line, Luxury) si cu cele mai moderne tehnologii BMW EfficientDynamics si BMW ConnectedDrive. Pretul de inceput va fi 25.500 euro pentru versiunea 316d, 4 cilindri diesel, 116 CP.

Prima generatie Seria 3 a debutat in 1975 si era disponibila initial numai intr-o singura versiune de caroserie, compact cu 3 usi. Acesta purta semnatura lui Paul Bracq, legendarul designer responsabil si pentru a doua generatie BMW Seria 7 sau concept-car-ul BMW Turbo. Un element revolutionar era designul consolei centrale, pentru prima data orientata catre conducatorul auto, ca semn al unui „driver’s car” veritabil.

Dupa cinci generatii, 36 de ani si 12,5 milioane unitati, BMW Seria 3 este cel mai bine vandut model al marcii si un factor important in sustinerea pozitiei de cel mai de succes constructor premium de automobile. Numai in ultimul an, mai bine de unu din patru modele BMW livrate a fost un BMW Seria 3 (1.380.384 modele BMW comercializate in 2011 / 384.464 – BMW Seria 3, toate variantele de caroserie).

A sasea generatie a BMW Seria 3 aduce in prim plan BMW Lines, concept care a debutat cu noul BMW Seria 1. Sunt disponibile 3 optiuni de personalizare a designului automobilului: Sport Line, Modern Line, Luxury Line (optional, pentru 1.596,77 euro fara TVA sau 1.050,81 euro fara TVA, in functie de motorizare). Acestea includ numeroase elemente de interior si exterior, de la grila radiatorului la culoarea cadranelor de bord si permit un nivel de individualizare fara precedent. Ca un detaliu deosebit, inclusiv cheia automobilului este personalizata in functie de linia de design.

Noul model pastreaza toate elemente clasice de design ale marcii – grila specifica a radiatorului, blocurile optice duble, montantul C si „Curba Hofmeister”, proportiile tipice unui model sportiv:  capota puternic alungita, ampatament si ecartament mari.  Un element nou in limbajul de design este prelungirea farurilor pana la intalnirea cu grila cromata a radiatorului. Astfel, BMW Seria 3 iese clar in evidenta fata de celelalte modele ale marcii, in timp ce grila radiatorului capata mai mult volum si forta.

Noul model este cel mai lung BMW Seria 3 construit vreodata (4.624 mm, +93 mm fata de generatia precedenta). Dimensiunile crescute inseamna mai mult spatiu la interior (de exemplu 15 mm mai mult spatiu pentru genunchi in locurile din spate sau o capacitate a portbagajului cu 20 litri mai mare). In acelasi timp, cresterea in ecartament (fata +37 mm, spate +47 mm) si ampatament (+50 mm),  creeaza o imagine a unui model sportiv, aplecat catre sosea.

Noul BMW Seria 3 este disponibil in 7 versiuni de motorizare, 3 benzina si 4 diesel.  Toate propulsoarele dispun de tehnologia TwinPower Turbo. Aceasta tehnologie contribuie semnificativ la imbunatatirea eficientei si a performantelor dinamice. Ca o dovada a rezultatelor excelente, primul propulsor pe benzina echipat cu aceasta tehnologie, motorul de 6 cilindri in linie, a castigat fara intrerupere titlul de Motorul Anului in segmentul sau in ultimii 5 ani.

Pentru o eficienta remarcabila, toate tehnologiile BMW EfficientDynamics sunt disponibile standard pentru intreaga gama de modele: functia Auto Start-Sport, managementul inteligent al componentelor auxiliare electrice sau recuperarea energiei la franare. Tot in echiparea standard pentru toate modele este, in premiera pentru BMW Seria 3, comutatorul Driving Experince Control cu modul de functionare ECO PRO. Acesta din urma schimba raspunsul cutiei de viteze si al acceleratiei, precum si  modul de functionare a sistemelor electrice de confort pentru o rulare cat mai eficienta, putand realiza o economie de combustibil de pana la 20%.

In ciuda cresterii de dimensiuni si adaugarea de noi echipamente, masa totala a automobilului a fost redusa cu pana la 45 kg fata de generatia precedenta prin folosirea materialelor ultrausoare. Acest lucru contribuie, in egala masura, la un comportament dinamic mai bun si la reducerea consumului de combustibil.

In premiera pentru segment, noul BMW Seria 3 este disponibil optional cu cutia de viteze automata cu opt trepte (1.899,19 euro fara TVA). Aceasta poate imbunatati suplimentar consumul de combustibil cu pana la 0,7 litri (in cazul 335i, masuratori conform standardelor UE), pastrand aceleasi performante dinamice. Se remarca schimbarea foarte rapida a treptelor de viteze, treapta a opta optimizata pentru rularea eficienta la viteze mari si posibilitatea unor retrogradari de trepte rapide si directe pentru manevre de depasire.

Agilitatea a fost intotdeauna marca BMW Seria 3, si acum noul model isi pastreaza suprematia cu un sasiu setat excelent si o distributie perfecta de mase intre cele 2 punti – 50:50. Pentru si mai mult dinamism sunt disponibile optional: directie sport variabila (167,5 euro fara TVA sau 328,78 euro fara TVA, in functie de model), sasiu  adaptiv M cu amortizoare reglabile (924,19 euro fara TVA) sau suspensie M sport (327,42 euro fara TVA).

Noul BMW Seria 3 ofera o serie de tehnologii unice in segment pentru asistarea conducatorului auto. Se remarca sistemul Head-up Display full-color (823,39 euro fara TVA). Acesta proiecteaza informatiile esentiale intr-o imagine color, de mare rezolutie, pe parbriz, direct in campul vizual al conducatorului. Se creste astfel semnificativ nivelul de atentie la trafic si confortul.

In total, nu mai putin de 6 camere video pot echipa noul BMW Seria 3. Folosind display-ul central iDrive de mari dimensiuni, 3 dintre acestea ofera imagini complete pentru o parcare facila, doua sunt utilizate pentru iesirea din spatii inguste, cu vizibilitate redusa. Ultima camera video transmite informatiile direct catre un computer care le proceseaza pentru o serie extinsa de functii: avertizare la parasirea benzii de rulare, avertizare de coliziune frontala si tempomat activ cu reglarea vitezei si, in premiera pentru Romania, Speed Limit Info. Acesta din urma ofera informatii cu privire la viteza legala pe tronsonul de drum si depasirea interzisa coreland informatiile din sistemul de navigatie si semnele de circulatie.

BMW ofera si in Romania cea mai extinsa gama de servicii de internet in automobil, toate aceste servicii fiind disponibile si pe noul BMW Seria 3. Este vorba de functii precum Web Radio, Last Mile Navigation, Google Maps Search sau Google Streetview si Facebook sau Twitter.

Preturi (fara TVA):
BMW 320i (184 CP): 27.800 euro
BMW 328i (245 CP): 32.950 euro
BMW 335i (306 CP): 38.250 euro
BMW 316d (116 CP): 25.500 euro
BMW 318d (143 CP): 26.800 euro
BMW 320d EfficientDynamics Edition (163 CP): 29.500 euro
BMW 320d (184 CP): 29.500 euro

Oferta BMW Seria 3 este completata de solutiile de finantare BMW Financial Services. Lansat in luna decembrie a anului trecut, BMW Select ofera posibilitatea schimbarii automobilului o data la 3 ani impreuna cu o rata redusa cu pana la 50%. In cazul unui BMW Seria 3 320d echipat cu o linie de design, de exemplu, rata este de numai 299 euro fara TVA si fara CASCO, pentru avans 35%, o perioada de finantare de 36 luni si o valoare reziduala de 45%.

Distribuie acest articol!