VW anunta "inceputul unei noi ere": MQB
02.02.2012
        
Distribuie acest articol!   

Volkswagen anunta "inceputul unei noi ere", prin lansarea noii platforme tehnice modulare, cunoscuta deja sub acronimul MQB. S-a discutat deja foarte mult pe marginea acestei arhitecturi extrem de flexibile, pe baza careia vor fi dezvoltate nu mai putin de 60 de modele de clasa mini, compacta si chiar medie din Grupul Volkswagen, in cadrul brandurilor Audi, SEAT, Skoda si Volkswagen.

Este, fara indoiala, o premiera majora in industria auto mondiala, care va permite optimizarea logisticii si, evident, a costurilor in procesul de productie. Liniile de asamblare vor deveni mult mai flexibile, datorita standardizarii. Astfel, va fi posibila montarea pe aceeasi banda a unor modele apartinand chiar de branduri diferite.

MQB pune bazele unui nou sistem de productie, pe care Grupul VW il vrea implementat in fabricile sale din toata lumea. Primele si cele mai importante modele care vor beneficia de noua platforma sunt viitoarele generatii ale compactelor Audi A3 si Volkswagen Golf, ambele urmand sa fie dezvaluite oficial in cursul acestui an.

Platforma MQB acopera gama de la segmentul A0 pana la B. In cazul marcii Volkswagen, de pilda, este vorba de urmatoarele modele: Polo, Beetle, Golf, Scirocco, Jetta, Tiguan, Touran, Sharan, Passat si CC.

Un rol important il vor juca, deopotriva, si motorizarile care se vor regasi pe MQB. Este vorba de noua serie de motoare pe benzina EA211, cu puteri cuprinse intre 60 si 150 CP, printre care si primul motor din lume in 4 cilindri, cu sistem de dezactivare a cilindrilor (ACT). Seria motoarelor diesel, cu numele de cod EA288, are puteri cuprinse intre 90 si 190 CP. Noul sistem simplifica prinderea acestor motoare pe sasiu, prin adoptarea unei pozitii unice. Solutia este avantajoasa si in perspectiva adoptarii unor solutii alternative de propulsie (pe gaz, hibrid sau electrica).

Gratie platformei inovative MQB, Volkswagen Group isi pregateste terenul pe termen lung, la nivel global, pentru productia in volume foarte mari, alaturi de cea a modelelor de nisa, la un nivel calitativ foarte ridicat si la costuri extrem de competitive. In fine, MQB inglobeaza nu mai putin de 20 de inovatii, cu efecte asupra reducerii greutatii masinii, imbunatatirii sigurantei si dezvoltarii sistemelor de infotainment.

Distribuie acest articol!