Skoda Rapid - primele imagini oficiale
10.06.2012
        
Distribuie acest articol!   

Skoda pregateste lansarea oficiala a sedanului Rapid, versiunea europeana, prin difuzarea in mediul virtual a unui set de imagini si schite cu noul model. Imaginile oficiale au fost dublate, zilele acestea, cu fotografii surprinse la diverse teste cu exemplare Rapid de preserie (vezi galeria foto de mai jos). Pentru cei care au vazut Mission L in toamna anului trecut, la Frankfurt, surprizele lipsesc cu desavarsire, pentru ca versiunea de serie este foarte apropiata de acel concept.

Probabil vor fi multi cei care vor percepe noul Rapid ca pe “echivalentul” de la Skoda al actualei generatii Jetta de la Volkswagen. Ca dimensiuni, comparatia pare justificata. Cei de la Skoda acopera cu acest model nisa dintre Octavia si Fabia, deci vorbim de un model subcompact. Iar daca se vor confirma zvonurile conform carora Octavia 3 va fi mai apropiata ca dimensiuni de Superb, introducerea sedanului Rapid va avea un argument (solid) in plus!

Un echivalent pentru Rapid exista, totusi, in Grupul Volkswagen, dar la “fratii” iberici. La SEAT, model va prelua numele Toledo, punand capat unui experiment esuat lamentabil – vorbim, desigur, de actuala generatie Toledo. In ambele variante se vor folosi elemente mecanice existente la alte modele din grup, nicidecum noua platforma tehnica MQB.

Folosind o serie de solutii tehnice si subansamble preluate de la alte modele, este de asteptat ca pretul sa fie mai mic. Pornind de la aceasta idee, s-a vorbit in presa auto despre Rapid ca despre un sedan low cost. Probabil ca, intr-o oarecare masura, asa va fi. Insa unele dintre imaginile prezentate pana acum ne lasa sa intelegem ca nu se va trece sub un anumit nivel in ceea ce priveste calitatea. Este cazul finisajelor (vezi imaginea cu rama cromata de la difuzorul de aer, din galeria foto de mai jos), dar si al dotarilor (vezi imaginea cu volanul).

Un element definitoriu pentru unele modele Skoda, usa spate de tip hayon, se va regasi si la Rapid, in ciuda inselatoarei siluete de sedan. Portbagajul va avea un volum de circa 500 litri. Nu este clar pentru moment daca vor exista si alte declinari, dar cele mai mari sanse pare sa le aiba versiunea hatchback. Motorizarile vor fi cele cunoscute din gama Skoda, pe benzina si diesel.

Aparitia oficiala a noului model este asteptata pentru luna septembrie, la Salonul de la Paris. Totusi, tinand cont de graba cu care Skoda dezvaluie detaliile noului Rapid, s-ar putea ca premiera sa aiba loc chiar mai repede, cel putin pe internet! La dealeri, modelul va fi disponibil progresiv, pana la finele anului.

Distribuie acest articol!