Noul Mercedes Clasa A, disponibil din septembrie
05.07.2012
        
Distribuie acest articol!   

Odata cu lansarea noii generatii Clasa A, Mercedes-Benz deschide un nou capitol in segmentul compact: A-ul transmite acum emotii deosebit de puternice prin designul sau, are motorizari foarte performante cu puteri cuprinse intre 109 si 211 CP, este extrem de prietenos cu mediul (are emisii de doar 98 de grame de CO2 per kilometru parcurs) si cel mai bun coeficient aerodinamic din segment – 0,27.  In acelasi timp, noua Clasa A enunta un principiu esential al Mercedes-Benz: siguranta nu depinde de pretul masinii. Cel mai accesibil model Mercedes-Benz este echipat standard, printre altele, cu dotari precum sistemul cu radar COLLISION PREVENTION ASSIST. Preturile noii Clase A incep de la 19.900 euro (fara TVA) pentru modelul A 180 BlueEFFICIENCY. Noua Clasa A poate fi comandata la toate centrele autorizate Mercedes-Benz din Romania.

Cu climatizare automata THERMATIC, sistem Audio 20 cu radio, CD, MP3, slot USB, display cu diagonala de 14,7 cm si conexiune bluetooth, geamuri actionate electric fata si spate, sistem de aprindere automata a farurilor HEADLAMP ASSIST si volan multifunctional cu 12 butoane, noua Clasa A este deja dotata complet chiar si in echiparea standard. Cu ajutorul a trei linii de echipare, Urban, Style, AMG Sport, precum si a trei pachete de design (Night, Exclusive si AMG Exclusive) la care se adauga o lista impresionanta de dotari optionale, noua Clasa A poate fi configurata conform dorintelor fiecarui client in parte.

Pe lista de dotari optionale se gasesc dotari preluate de la modelele Mercedes-Benz din clasele superioare, precum Intelligent Light System (1.400 euro, fara TVA), scaunele fata reglabile electric cu functie de memorie (de la 335 euro fara TVA) sau bordul imbracat in piele ARTICO finisat manual (ca parte a pachetului Exclusive ce costa 1.850 euro fara TVA). Toate cele trei linii de echipare (pret de la 820 euro fara TVA) ofera scaune fata sport cu tetiere integrate si cusaturi in nuante contrastante ce pot fi comandate impreuna cu oricare din motorizarile disponibile.

Pentru clientela mai tanara, Clasa A ofera dotari optionale ce vor spori si mai mult aspectul sportiv al masinii: centurile de siguranta in culoare rosie de la designo (300 euro fara TVA) sau instrumentarul de bord argintiu cu ace rosii (oferite ca parte a liniilor de echipare Urban si AMG Sports, precum si in cadrul pachetelor Exclusive si AMG Exclusive).

O gama larga de motorizari alimentate pe benzina sau diesel raspunde cerintelor si dorintelor clientilor si stabileste noi standarde in termeni de eficienta si grija pentru mediu: A 180 CDI BlueEFFICIENCY (20.950 euro fara TVA) este primul Mercedes-Benz ce emite doar 98 grame de CO2 pentru un km parcurs. Toate motorizarile noii Clase A ofera in standard functia ECO start/stop. Motorizarile pot fi combinate cu noua transmisie manuala in sase trepte (standard) sau cu transmisia automata cu dublu-ambreiaj 7G-DCT (1.820 euro fara TVA), ce combina in mod ideal comfortul cu sportivitatea.

Pentru A 250 Sport, linia de echipare AMG Sport este oferita standard.  Asemanarea vizuala a acestei versiuni cu conceptul Clasa A este evidenta datorita grilei cu design Diamond, preluata de la concept car. A 250 Sport (30.525 euro fara TVA) este echipat cu jante din aliaj usor AMG pe 18 inch, cu design special in cinci spite, vopsite in negru-lucios si anvelope 235/40 R 18. Etrierele sistemului de franare sunt vopsite in culoare rosie special pentru aceasta versiune. Aceste elemente indica dinamismul de care este capabila noua Clasa A, dinamism evidentiat, printre altele, si de puntea fata dezvoltata de AMG si de suspensia configurata special pentru aceasta.

Clasa A este echipata standard cu un sistem de avertizare a coliziunilor iminente, cu functionare pe baza de radar si sistem adaptiv Brake Assist, sisteme ce impreuna scad riscul producerii accidentelor. Sistemul COLLISION PREVENTION ASSIST este capabil sa atentioneze soferul vizual si auditiv, pentru a-l alerta in cazul in care detecteaza posibilitatea producerii unui impact si pregateste sistemul Brake Assist pentru cel mai precis raspuns al franelor. Acestea vor opera la capacitate maxima imediat ce soferul actioneza pedala de frana indiferent de forta de apasare a acesteia. ATTENTION ASSIST, sistemul de detectare al oboselii este si el oferit standard.

Sistemul PRE-SAFE de protectie preventiva a ocupantilor masinii (330 euro fara TVA) este acum disponibil in premiera pentru Clasa A. Caracteristicile de baza ale sistemului sunt centurile de siguranta cu pretensionare reversibila, inchiderea automata a geamurilor laterale si a trapei in cazul detectarii unui accident iminent si pozitionarea automata si imediata a scaunelor fata reglabile full-electric in pozitia ideala pentru oferirea unei protectii maxime in caz de accident. Sistemul cruise control adaptiv DISTRONIC PLUS este disponibil si el optional (860 euro fara TVA).

Clasa A isi protejeaza pasagerii cu pana la noua airbaguri. Echiparea standard include airbaguri frontale pentru sofer si pasagerul din dreapta, un airbag pentru genunchii soferului, airbaguri pentru torace-pelvis incorporate in scaune pentru protectia pieptului, zonei abdominale si zonei pelviene, precum si airbaguri cortina. Acestea se extind intre montantul fata si cel din spate, protejand ocupantii ambelor randuri de scaune. Airbagurile laterale pentru spate sunt disponibile optional (375 euro fara TVA).

Integrarea completa a dispozitivelor iPhone in sistemul de entertainment cu interfata revolutionara a noii Clase A permite generatiei Facebook sa afirme ca se simte in masina la fel ca si in fata calculatorului. "Drive Kit Plus for the iPhone" (580 euro fara TVA) va fi disponibil ca accesoriu de la sfarsitul acestui an si se va putea comanda ca dotare optionala incepand cu primul trimestru 2013. Acest kit va permite utilizatorului de Clasa A si iPhone sa se conecteze la Facebook, Twitter, sa utilizeze aplicatiile Daimler si sa acceseze lumea digitala direct de la bordul masinii. Kit-ul pentru iPhone include si un software de navigatie de ultima generatie de la Garmin, cu informare in timp real asupra traficului, bazata pe datele din Internet, cautare online a punctelor de interes (POI) si afisare 3D a hartilor.

Sistemul Audio 20, oferit in echiparea standard pentru piata din Romania, include twin tuner pentru radio, CD-player capabil sa redea fisiere MP3, precum si interfata Bluetooth cu functii hands-free si audio streaming. Display-ul color al acestui sistem are o diagonala de 14,7 cm. Datorita unei noi functii denumita Cover Art, sistemul este capabil sa afiseze copertele fisierelor ascultate daca acestea includ astfel de informatii vizuale. Acesta poate fi utilizat si impreuna cu Drive Kit Plus for the iPhone.

Sistemul Becker MAP PILOT (720 euro fara TVA) reprezinta o varianta foarte accesibila de navigatie cu afisare 3D a hartilor. El lucreaza impreuna cu sistemul Audio 20 si poate fi montat si ulterior ca accesoriu in baza unei preechipari realizate in fabrica. Sistemul Becker permite dictarea destinatiilor si are o interfata foarte ergonomica. Avantajul sau in fata unor sisteme similare aftermarket il reprezinta integrarea perfecta in masina – foloseste comenzile centrale ale sistemului Audio 20, precum si display-ul acestuia, este pozitionat elegant in torpedou si poate fi actualizat prin intermediul unui portal de pe internet.

Sistemul multimedia COMAND Online (de la 2.750 euro fara TVA) ofera acum acces la Internet prin conectarea la un telefon mobil capabil sa ofere o astfel de conexiune. Astfel, COMAND Online ofera acces la diverse servicii online Mercedes-Benz. Acestea includ informari asupra starii vremii si o cautare speciala de locatii prin intermediul Google. De asemenea, sistemul permite descarcarea si utilizarea unei rute create in prealabil in Google Maps pe PC si trimisa catre masina. Sistemul mai ofera si o noua aplicatie News, ce poate fi configurata pentru redarea de noutati din politica, financiar si tehnologie. Toate informatiile sunt afisate astfel incat sa fie lizibile clar chiar si cand masina este in miscare.

La nivel global, Clasa A a fost un succes inca de la lansarea initiala din 1997, cand a creat un sub-segment al clasei sale datorita unui concept unic de design. A doua generatie, lansata in 2005, a fost comercializata in peste un milion de exemplare. In acest an, al lansarii unei noi generatii, Clasa A a continuat sa fie un model extrem de popular: in primul trimestru al anului 2012, vanzarile Clasei A au crescut semnificativ cu 17% comparativ cu anul precedent. Clasa A este foarte bine vanduta pe pietele europene, cea mai mare piata, Germania, fiind urmata de Marea Britanie, Italia si Franta.

Distribuie acest articol!