Opel Adam, un supermini "fashion"
17.07.2012
        
Distribuie acest articol!   

Opel isi diversifica oferta din segmentul supermini, cu o citadina cocheta. Adam este un model sic, din categoria “fashion”, cu numeroase posibilitati de personalizare si echipat cu tehnologii premium din segmentele superioare, inclusiv cu noul sistem de infotainment care integreaza smartphone-ul posesorului si permite utilizarea in habitaclu a aplicatiilor bazate pe internet.

Avand o lungime de 3,7 metri (1,72 metri latime, fara oglinzi), acest model agil cu 3 usi este perfect adaptat pentru mediul urban. Opel Adam poate transporta patru persoane, care se vor bucura de atmosfera specifica autovehiculelor din clasa premium si de un spatiu generos, neobisnuit pentru un autovehicul de dimensiuni mici. Opel are deja un reprezentant in segmentul A, modelul Agila cu cinci locuri, care impresioneaza prin functiile sale practice. Adam se adreseaza clientilor preocupati de tendintele moderne, care cauta un autovehicul in consonanta cu stilul lor personal. Specialistii estimeaza o crestere constanta pentru urmatorii ani in sub-segmentul lifestyle. „Opel Adam este singurul autovehicul din segmentul A care va fi construit exclusiv in Germania. Suntem siguri ca va avea parte de o primire calduroasa la Paris, acolo unde va fi lansat la nivel international, in luna septembrie”, a declarat Karl-Friedrich Stracke, CEO  Opel.

Opel Adam va fi disponibil pentru inceput cu trei motoare pe benzina (1,2 litri si 70 CP, 1,4 litri si 87 CP si 1,4 litri si 100 CP), combinate cu o transmisie manuala cu 5 trepte. Toate sistemele de propulsie sunt disponibile cu pachetul ecoFlex, inclusiv sistemul Start/Stop. Ulterior, modelul Adam va fi prevazut cu o noua generatie de motoare pe benzina de dimensiuni mici, prevazute cu turbocompresor si sistem de injectie directa. Noul motor va fi combinat cu o generatie complet noua de transmisii manuale cu 6 trepte de viteza.

Adam inoveaza si introduce o abordare complet noua a nivelelor de echipare. In loc sa aleaga intre nivelurile de echipare deja cunoscute, clientii pot opta pentru unul dintre cele trei stari de spirit sau "lumi" extrem de individualizate:  Jam este neconventional, la moda si plin de culoare, Glam ofera o configuratie eleganta, rafinata si sofisticata, iar Slam ii atrage pe cei cu o atitudine energica si sportiva. Adam Jam, Adam Glam si Adam Slam: aceste trei „lumi” care inspira stari de spirit diferite au un potential de personalizare practic nelimitat, oferind o paleta larga de vopsele pentru caroserie, trei culori pentru acoperis, culori diferite pentru interior, elemente decorative si capitonaje variate ale plafonului iluminat cu o retea de LED-uri asemanatoare unor stelute si alte elemente de design premium inspirate si distincte.

Spre deosebire de alte modele concurente, Opel Adam se diferentiaza prin designul retro cu un aspect modern si indraznet. Acoperisul “plutitor”, care contrasteaza vizual cu caroseria, vine intr-o combinatie unica din doua nuante. Spre deosebire de cele mai multe autovehicule, emblema este amplasata pe montantul spate, contribuind la aspectul special. In grila lata a radiatorului, modelul Adam are integrata noua bara cromata in forma de aripa, cu emblema Opel stantata, lansata odata cu noua gama Astra. Si in partile laterale exista elemente de design, precum motivul taisului in partea inferioara a portierei si „unda” clara, specifica marcii, din jurul manerelor portierelor, preluata de la GTC Astra. Farurile includ lumini diurne (DRL) in forma de aripa, specifice marcii Opel. O premiera in segmentul A, atat farurile, cat si luminile spate sunt prevazute cu tehnologia LED de ultima generatie, care economiseste energie.

Designul interior este la fel de generos ca si aspectul exterior: eleganta si ambianta premium intr-un interior extrem de spatios pentru un autovehicul de dimensiuni mici. Cu suprafete sculptate si armonioase si linii fluide elegante, similare cu cele ale modelelor inrudite Astra, Meriva si Insignia, Opel Adam desavarseste promisiunea marcii Opel in cea mai recenta si mai mica varianta a sa. Instrumentele rotunde, in forma de cronograf, si comutatoarele cromate tesite ii confera modelului aura unei precizii sportive.

Adam este primul model echipat cu sistemul infotainment de ultima generatie dezvoltat de Opel, care nu confera doar posibilitatea integrarii smartphone-urilor, ci aduce un plus la capitolul functionalitate, asigurand un confort suplimentar si mai multa flexibilitate decat un sistem conventional. Noul sistem este o premiera in segmentul A, intrucat nu ofera doar conectivitate smartphone pentru programul Apple iOS, ci este compatibil si cu sistemul de operare Android.

Cu noul sistem infotainment, se poate utiliza la bord continutul selectat al smartphone-ului, inclusiv aplicatiile pe baza de internet, precum navigatia GPS. Sistemul preia continutul si il afiseaza pe ecranul tactil color de inalta rezolutie, cu o diagonala de sapte inch, care asigura, de asemenea, accesul rapid si intuitiv la diferite functii de comanda ergonomice prin intermediul a cinci meniuri usor navigabile.

In plus, noile dispozitive media, precum MP3 playerele, dispozitivele iPod si tabletele pot fi integrate in modelul Adam, datorita conexiunilor Bluetooth si USB. O priza permite conectarea playerelor audio care nu utilizeaza conexiunile USB sau Bluetooth. Posesorii modelului Adam pot urmari un film sau o prezentare atunci cand autovehiculul stationeaza. 

Modelul Adam aduce numeroase tehnologii inovatoare in segment, ce se intalnesc de obicei la modele din segmentele superioare. Noua generatie a sistemului avansat de asistenta la parcare (APA II) este, de asemenea, disponibila in premiera, Adam fiind primul model Opel pe care il echipeaza. Soferii pot activa sistemul prin simpla apasare a unui buton de pe plansa de bord, acesta informandu-i in legatura cu posibilele locuri de parcare suficient de mari pentru parcarea autovehiculului. Sistemul preia apoi controlul volanului in mod automat, directionand autovehiculul spre locul de parcare, iar soferul nu trebuie decat sa actioneze pedala de frana, pedala de ambreiaj si sa schimbe treapta de viteza. Acesta este disponibil intotdeauna in combinatie cu asistentul pentru monitorizarea unghiului mort (SBSA), care utilizeaza, de asemenea, senzori cu ultrasunete. Volanul incalzit reprezinta o alta noutate in acest segment, contribuind la senzatia pe care o confera habitaclul modelului Adam.

Postura indrazneata a modelului Adam este accentuata de ecartamentul lat (fata:  1.485 mm, spate: 1.478 mm). Sasiul cu un ampatament de 2.311 mm ofera un nivel maxim de siguranta activa si confort. Suspensia MacPherson a fost montata pe puntea fata, fiind prevazuta cu un sub-cadru. Puntea spate prezinta un arbore compus cu o bara de torsiune. Jantele pot avea dimensiuni intre 15 si 18 inch, iar autovehiculele echipate cu jante de 17 sau 18 inch sunt disponibile standard cu un sasiu sport, cu un raspuns mai prompt din partea sistemului de directie. Sistemul de servodirectie (EPS) include un mod (City) special pentru oras, care, printr-o simpla apasare de buton, sporeste gradul de asistare a directiei la viteze scazute – o functie deosebit de utila in special la efectuarea manevrelor. Ultima generatie a sistemului avansat ESP este inclusa in dotarea standard a tuturor modelelor Adam, fiind completata de o varietate de functii secundare utile, cum ar fi sistemul de asistare la pornirea in rampa.

Un nivel ridicat de siguranta pasiva este asigurat de structura ultra-rigida a celulei pentru pasageri, fabricata in mare parte din otel de inalta rezistenta. La atingerea acestui nivel sporit de siguranta contribuie si airbagurile frontale, laterale si tip cortina, precum si dispozitivele de pretensionare duble pentru centurile de siguranta ale scaunelor din fata, care ofera o protectie suplimentara pentru genunchi si picioare. Printre alte dotari de siguranta se numara puncte de ancorare Isofix pentru doua scaune, inclusiv Top Tether pentru a monta usor si in siguranta scaunele pentru copii pe bancheta din spate rabatabila fractionat 50:50. 

Noul Opel Adam va avea premiera mondiala in cadrul Salonului Auto de la Paris (29 septembrie – 14 octombrie 2012). Primele autovehicule vor fi disponibile in showroom-uri din ianuarie 2013.

Distribuie acest articol!