Zanardi si-a realizat visul: aur la Jocurile Paralimpice
07.09.2012
        
Distribuie acest articol!   

Fostul pilot de Formula 1 Alessandro Zanardi a adaugat un nou capitol in remarcabila cariera sportiva. La Jocurile Paralimpice de la Londra, italianul in varsta de 45 de ani a castigat medalia de aur in proba de contratimp a concursului de ciclism pentru persoane cu dizabilitati severe (hand cycle).

Pe cand concura in campionatul american ChampCar, Zanardi si-a pierdut ambele picioare in urma unui accident survenit pe circuitul Lausitzring din Germania, in 2001. A reusit insa una dintre cele mai spectaculoase reveniri in motorsport dupa numai doi ani, alaturi de BMW. In patru ani de participare pe un automobil modificat special, a reusit sa castige nu mai putin de 4 etape in FIA World Touring Car Championship (WTCC). In acelasi timp, si-a propus un nou obiectiv si a inceput sa concureze in competitii de hand cycling.

Imediat, Zanardi a dovedit ca poate fi competitiv si in aceasta disciplina, reusind o serie de rezultate importante in Cupa Mondiala si calificandu-se astfel pentru Jocurile Paralimpice. De-a lungul ultimelor luni, el s-a antrenat cu meticulozitate pentru acest eveniment important. Visul sau era acela de a obtine o medalie – inca o data, italianul si-a transformat visul in realitate printr-un nivel enorm de pasiune si o determinare incredibila de a reusi.

Inainte accidentului, Zanardi a concurat in ChampCar, campionat pe care l-a castigat in 1997 si 1998. Favorit al tribunelor, el a participat si la 41 de Grand Prix-uri in Campionatul Mondial de Formula 1. Dupa revenire, Zanardi a luat startul alaturi de BMW in 127 de curse din Campionatul European de turisme (ETCC) si, cu incepere din 2005, in Campionatul Mondial. Prima victorie a fost reusita la Oschersleben (Germania), la 28 august 2005, dupa care au urmat succesele de la Istanbul (Turcia, 2006) si Brno (Cehia, 2008 si 2009). La 25 noiembrie 2006, el a devenit prima persoana cu ambele picioare amputate care a luat parte la un test de Formula 1, pilotand monopostul BMW Sauber F1 Team.

Distribuie acest articol!