Chevrolet - 101 ani de istorie
16.11.2012
        
Distribuie acest articol!   

Louis Chevrolet si William C. Durant au pus impreuna bazele companiei Chevrolet Motor Company la data de 3 noiembrie 1911. Ca multi alti inventatori si pionieri, Louis Chevrolet (1878-1941), pilot de curse si designer de autovehicule, reprezinta o provocare pentru orice istoric sau biograf. Despre Chevrolet si viata acestuia exista multe mituri si legende, cert este ca marca lansata de acesta este in prezent cea mai mare marca internationala a companiei General Motors, cu vanzari anuale de peste 4 milioane de autovehicule in peste 140 tari. Chevrolet este a patra marca auto ca marime din lume in ceea ce priveste vanzarile si, de asemenea, una dintre marcile cu cea mai rapida crestere la nivel international.

Primul Chevrolet „european”, un model de camion, a fost asamblat la Copenhaga, la 7 ianuarie 1924. Pana in 1951, filiala daneza infiintata in 1923 sub denumirea de General Motors International A/S a scos de pe linia de productie 122.737 exemplare Chevrolet, aproximativ jumatate dintre acestea (58.894) fiind autoturisme.

In Germania, automobilele Chevrolet au fost asamblate in fabricile din Berlin-Wittenau si Berlin-Borsigwalde. In septembrie 1927, autovehiculul Chevrolet cu numarul 5.000 produs in Germania a iesit de pe linia de productie. Capacitatea de productie a fost marita la aproximativ 2.000 de unitati pe luna, in 1929. Din nefericire, la inceputul Marii Crize Economice (1929-1933) vanzarile au scazut drastic in toate sectoarele. Ca urmare a contextului economic nefavorabil, la 31 octombrie 1931 s-a decis suspendarea activitatii de productie, General Motors continuand productia si vanzarea in Europa a altor marci din portofoliu.

In toamna anului 2002,  General Motors achizitioneaza active importante ale grupului coreean Daewoo Motors, aflat intr-o situatie financiara dificila. Chevrolet reintra in Europa in 2005, prin preluarea modelelor Daewoo si vanzarea acestora sub sigla Chevrolet. Aceasta a fost o perioada de tranzitie, pana la producerea modelelor globale Chevrolet. Dupa definitivarea achizitiei, GM a infiintat o noua companie, cu denumirea GM Daewoo Auto & Technology (GM DAT), cu unitati de productie in Coreea si Vietnam si centrul de dezvoltare tehnica si design din Bupyeong.

Primul model global produs de GM (inlcusiv GMDAT) a fost Chevrolet Cruze, lansat in 2009. Cruze a devenit, la scurt timp de la lansare, cel mai bine vandut model Chevrolet in toata cu lumea. Incepand cu acest model, toate noile modele Chevrolet lansate in Europa au fost dezvoltate pe platforme globale precum Gamma, Delta, Epsilon. Autovehiculele Chevrolet vandute in prezent in Europa sunt dezvoltate la centrele internationale de design si proiectare ale GM din America de Nord, Europa si Asia si fabricate in SUA, Canada, Coreea, si Rusia.

In prezent, gama Chevrolet destinata pietei europene cuprinde modele care acopera peste 60% din segmente: autovehiculul mini de oras Spark, modelul de mici dimensiuni Aveo sedan si hatchback, modelul compact Cruze sedan, hatchback si station wagon, modelul sedan de clasa medie Malibu, MPV-ul de familie Orlando, SUV-ul Captiva, legendarele modele sport Camaro si Corvette, precum si Volt, autovehiculul electric cu autonomie extinsa. In 2013 Chevrolet va lansa un SUV de clasa mica,  modelul Trax (foto).

Distribuie acest articol!