F1, Abu Dhabi: Raikkonen, la prima victorie in 2012
04.11.2012
        
Distribuie acest articol!   

Abu Dhabi Grand Prix, derulat pe spectaculosul circuit Yas Marina, este unic deoarece startul se da pe inserat, iar sosirea are loc dupa apusul soarelui. Pilotul McLaren, Lewis Hamilton a pus capat ultimelor trei duble castigatoare in calificari ale echipei Red Bull, reusind sa-si treaca in cont al saselea pole position din acest sezon. Hamilton a fost cu trei zecimi de secunda mai rapid decat pilotul Red Bull, Mark Webber in ultima sesiune de calificari. “Top Ten” pe grila  start a fost completat, in urmatoarea ordine, de Vettel, Maldonado, Raikkonen, Button, Alons, Rosberg, Massa si Grosjean.

Surpriza a venit insa la finalul calificarilor, cand Vettel a primit ordin de la echipa, prin radio, sa opreasca imediat masina. Problema a fost, cel mai probabil, benzina insuficienta –  regulamentul prevede ca masina sa revina la boxe prin forte proprii, iar in rezervor sa mai fie minim un litru de combustibil, disponibil pentru analizele oficiale. Nu a fost asa, in cazul lui Vettel!…

Prin urmare, pilotul german a fost retrogradat pe ultimul loc de pe grila de start. In schimb, a fost o sansa nesperata pentru Alonso, care a plecat al saselea, cu mari sanse de a recupera cele 13 puncte ecart fata de lider, in clasamentul pilotilor.

Cel care s-a impus in cursa a fost Kimi Raikkonen (Lotus), el fiind urmat pe podium de Fernand Alonso (Ferrari) si de liderul din clasamentului pilotilor, Sebastian Vettel (Red Bull), care astfel a realizat o revenire spectaculoasa in cursa. De remarcat ca este prima victorie a lui Raikkonen de la intoarcerea sa in F1, comnsemnata la inceputul acestui an.

Marele perdant al cursei de la Abu Dhabi a fost Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) – a abandonat in turul 20, din motive tehnice, din pozitia de lider al cursei si dupa ce plecase din pole position. In urma acestor rezultate, singurii piloti ramasi in lupta pentru titul mondial din acest an sunt Vettel si Alonso, cu un avans de 10 puncte pentru german.

Urmatoarea cursa, penultima a sezonului, va avea loc pe 18 noiembrie, la Austin, in Statele Unite. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi, la Abu Dhabi, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP Abu Dhabi 2012:
 1. Kimi Raikkonen (Lotus-Renault)
 2. Fernando Alonso (Ferrari)
 3. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
 4. Jenson Button (McLaren-Mercedes)
 5. Pastor Maldonado (Williams-Renault)
 6. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari)
 7. Felipe Massa (Ferrari)
 8. Bruno Senna (Williams-Renault)
 9. Paul di Resta (Force India-Mercedes)
10. Daniel Ricciardo (STR-Ferrari)

Clasament piloti:
1. Sebastian Vettel 255 p.
2. Fernando Alonso 245 p.
3. Kimi Raikkonen 198 p.
4. Mark Webber 167 p.
5. Lewis Hamilton 165 p.

Clasament constructori:
1. Red Bull Racing-Renault 422 p.
2. Ferrari 340 p.
3. McLaren-Mercedes 318 p.
4. Lotus-Renault 288 p.
5. Mercedes 136 p.

Foto: Pirelli, Red Bull, Renault

Distribuie acest articol!