Noi dotari obligatorii pe autovehicule
04.11.2012
        
Distribuie acest articol!   

Incepand cu data de 1 noiembrie 2012, pentru a fi omologate in Europa, autovehiculele noi trebuie sa corespunda unor noi exigente de securitate. Astfel, conform unor norme impuse la nivel european, o serie de dotari care pana acum se regaseau pe lista de optionale, trebuie sa fie incluse in dotarea standard. Mai mult, pana in 2014 toate vehiculele vor trebui sa aiba respectivele dotari.

Printre altele, automobilele trebuie sa fie dotate cu sistem de monitorizare a presiunii din roti si cu avertizor optic si sonor pentru cuplarea centurii de siguranta la sofer. De asemenea, pe bord trebuie sa existe un indicator de schimbare a vitezei, rolul acestuia fiind de a-i sugera soferului un mod de conducere mai respectuos cu natura si mai economic, dupa cum precizeaza Comisia Europeana.

Nu in ultimul rand, o atentie deosebita se acorda modului in care sunt transportati copiii. Este vorba de dotarea cu elemente de ancorare isofix pentru scaunele de copii si semnalizarea acestora, precum si avertizarea asupra riscurilor pe care le reprezinta plasarea unui copil pe un scaun dotat cu airbag frontal.

In fine, sunt prevazute reguli si pentru prevenirea electrocutarii, avand in vedere ca pe soselele din Europa si-au facut aparitia tot mai multe automobile electrice sau hibrid. Toate aceste norme fac parte din eforturile intreprinse la nivelul UE de a reduce cu 50% victimele soselelor pana in 2020, in comparatie cu 2010, pentru a trece sub pragul de 18.000 de morti anual Robert Griffin III Jersey.

Distribuie acest articol!