McLaren P1: 350 km/ora si 1 million de euro
27.02.2013
        
Distribuie acest articol!   

McLaren Automotive a dat publicitatii datele tehnice generale ale noului sau model P1, unul dintre cele mai spectaculoase supercar-uri lansate anul acesta, la nivel mondial. Daca ar fi sa rezumam fisa tehnica a acestei masini de exceptie, cele mai sugestive cifre ar putea fi urmatoarele: 17 secunde pentru acceleratia 0-100 km/ora, viteza maxima limitata la 350 km/ora, doar 375 exemplare prevazute pentru productie, pret 1 milion de euro!

P1 va fi noua nava-amiral de la McLaren, succesoarea legendarului F1 din 1992. Isi va face intrarea in scena peste doar cateva zile, in cadrul Salonului de la Geneva, dupa ce, in toamna anului trecut, la Paris, fusese prezentata ca prototip.

Propulsorul este acelasi V8 de 2,8 litri biturbo de pe MP4-12C, combinat cu unul electric, totalizand 916 CP si 900 Nm. Energia recuperata si stocata in baterii permite folosirea sistemului Instant Power Assist (IPAS). Acesta, derivat din sistemul KERS, folosit in Formula 1, permite o acceleratie fenomenala: 0-300 km/ora in doar 17 secunde! De asemenea, P1 accelereaza 0-100 km/ora in mai putin de 3 secunde si 0-200 km/ora in mai putin de 7 secunde! Evident, este cel mai rapid McLaren de strada! P1 poate rula si in mod electric (E-Mode), circa 20 km, cu o viteza medie de 50 km/ora.

McLaren a colaborat cu mai multi parteneri de-ai sai, la dezvoltarea noului supercar, in special la motor, roti si frane. Acestea din urma, realizate in colaborare cu Akebono, sunt de generatie noua, marele lor atu fiind echilibrul dintre carbonul folosit la interior si ceramica din care este confectionat invelisul. Astfel, franele sunt capabile sa faca fata celor ma intense solicitari, pe sosea sau pe pista.

Constructorul a pastrat tacerea asupra anumitor aspecte legate de noul P1 ("Position One"), precum dimensiunile, greutatea sau consumul. De asemenea, nu se specifica pentru moment cum se distribuie puterea pe cele doua punti sau daca exista posibilitatea de reincarcare electrica la priza.

Cum spuneam, P1 este una dintre cele mai asteptate noutati ale anului. De fapt, este primul model dintr-un trio exclusivist, asteptat in 2013, celelalte doua fiind Ferrari F150 si Porsche 918 Spyder. O noutate asteptata cu sufletul la gura de catre viitorii proprietari, avand in vedere ca toate cele 375 de exemplare prevazute sa fie produse au fost deja vandute, in ciuda pretului de plecare de 866.000 de lire (putin peste un million de euro)!

Distribuie acest articol!