VW lanseaza cel mai economic automobil din lume
22.02.2013
        
Distribuie acest articol!   

Volkswagen se tine de cuvant si va lansa in productie cel mai economic automobil din lume! Premiera mondiala va avea loc luna viitoare, la Salonul de la Geneva. Este vorba de versiunea de serie a conceptului XL1, care are un consum nemaiintalnit la un automobil: doar 0,9 litri/100 km!

Consumul deosebit este inregistrat de o propulsie hibrid plug-in (reincarcabila) compusa dintr-un motor TDI in 2 cilindri de 0,8 litri si 48 CP si unul electric de 27 CP (baterii litiu-ion), cuplate la o transmisie cu dublu ambreiaj (DSG) in 7 trepte.

La consumul frugal isi aduce contributia, bineinteles, si structura ultrausoara a caroseriei, realizata din fibra de carbon. In total, masina cantareste doar 795 kg. Masoara 3,88 m lungime, 1,66 m latime si 1,15 m inaltime si poate lua la bord doar doua persoane.

Volkswagen XL1 are viteza maxima limitata la 160 km/ora si accelereaza de la 0 la 100 km/ora in 12,7 secunde. Fiind vorba de o masina super-economica, cifrele sunt rezonabile! La capitolul performante trebuie retinut ca XL1 poate parcurge pana la 50 km in modul “zero emisii”.

Printre detaliile spectaculoase ale acestui automobil merita remarcate usile cu deschidere “fluture”, precum si camerele video si ecranele LCD care inlocuiesc oglinzile retrovizoare. Apropo de acest ultim detaliu, care tine de aerodinamica masinii, XL1 inca nu a obtinut omologarea europeana. Motivul este simplu – oglinzile se afla pe lista de echipamente indispensabile omologarii! Acest detaliu face deja deliciul presei auto, pentru ca aparitia clasicelor oglinzi ar putea “deranja” aerodinamica si consumul masinii. Pana atunci, insa, VW se lauda cu un Cx (coeficient aerodinamic) de doar 0,189, ceea ce face din XL1 cel mai aerodinamic automobil de serie din lume!

Constructorul german nu a furnizat inca detalii legate de pret si disponibilitate. Se stie doar ca modelul va fi produs intr-o serie foarte mica. In aceste conditii, este de asteptat ca VW sa ofere un numar limitat de exemplare XL1 intr-un sistem  special de inchiriere.

Distribuie acest articol!