Rolls-Royce Wraith, un fastback GT
07.03.2013
        
Distribuie acest articol!   

Cel mai puternic automobil Rolls Royce de serie a fost prezentat zilele acestea, in premiera mondiala, in cadrul Salonului de la Geneva. Se numeste Wraith si este un coupe cu arhitectura fastback (cu pavilionul prelungit pana in spate), cum nu s-a mai vazut la RR de ani buni.

Wraith este construit pe o versiune mai scurta a platformei de la Ghost, folosind acelasi motor V12 de 6,6 litri, dar revizuit, pentru a produce 633 CP si 800 Nm, cuplu maxim disponibil inca de la 1.500 rot/min. Puterea este transmisa la puntea spate prin intermediul unei cutii automate cu 8 trepte.

Wraith isi onoreaza titulatura de cel mai puternic si cel mai dinamic RR din toate timpurile cu o acceleratie 0-100 km/ora realizata in doar 4,6 secunde. Fata de Ghost, castigul la clasica acceleratie este de o secunda. Firesc, am spune, din moment ce motorul are in plus 66 CP si 20 Nm.

Rolls-Royce nu avea cum sa neglijeze luxul oferit la bord, ceea ce face din Wraith un autentic GT pentru „gentleman drivers”. De pilda, capitonajul pavilionului este „instelat” cu ajutorul a nu mai putin de 1.340 fibre optice. La usi si la consola centrala a fost folosit un lemn de esenta nobila. Consola se numeste Canadel Panelling, cu trimitere la casa pe care Sir Henry Royce a avut-o in sudul Frantei.

Un detaliu tehnic interesant il constituie sistemul Satellite Aided Transmission (SAT), o tehnologie bazata pe informatiile colectate prin GPS, referitoare la starea drumurilor. Astfel, inainte de a intra pe anumite drumuri, in functie de starea acestora, trenul de rulare va adapta fermitatea suspensiei in functie de situatia din teren. O idee numai buna pentru soselele pline de surprize din Romania, nu-i asa?

Dinsponibil incepand cu ultimul trimestru din 2013, Rolls-Royce Wraith va avea un pret de plecare de 245.000 euro.

Distribuie acest articol!