Isi va reveni piata auto europeana in 2014?
20.10.2013
        
Distribuie acest articol!   
Conform unui studiu realizat de un institut coreean, vanzarile de automobile noi in Europa ar urma sa creasca in 2014, ceea ce ar reprezenta o premiera dupa sapte ani cu rezultate dezamagitoare. Luminita de la capatul tunelului s-ar putea vedea, asadar, anul viitor, daca e sa le dam crezare celor care studiaza piata auto de pe batranul continent, la cererea Hyundai Motor.
 
Institutul coreean de cercetare in domeniul auto estimeaza o crestere de 2,5% in 2014, pana la 13,87 milioane de unitati noi pe piata europeana. Estimarea vine dupa o cadere estimata pentru 2013 de 3,8%, pana la 13,53 milioane de unitati vandute. Fara sa-si piarda increderea in piata europeana, autorii analizei cred, totusi, ca nivelul ridicat al somajului si masurile de austeritate luate in fata crizei ar putea, totusi, frana imbunatatirile asteptate pe piata auto.
 
Acelasi studiu prevede o incetinire a ritmului de revenire de pe piata americana, care va creste cu 3,2%, pana la 16,1 milioane, fata de cresterea de 7,6% in 2013, la 15,6 millioane de vehicule. La nivel mondial, vanzarile de masini noi vor creste cu 4% in 2014, fata de estimarea de 3% pentru acest an.
 
Ramane de vazut daca realitatea va confirma previziunile coreenilor, care ar trebui sa aiba macar un efect pozitiv asupra moralului constructorilor de automobile. Cat despre Romania, ne vine greu sa credem ca 2014 va aduce vreun reviriment, dupa ce piata auto de aici a ajuns sa fie saturata cu zeci de mii de exemplare second-hand „importate” din vestul Europei, iar previziunile economice sunt cat se poate de confuze…

Distribuie acest articol!