Atentie la scaunul pentru copii, iarna!
27.11.2013
        
Distribuie acest articol!   

Stim cu totii ca inainte de sosirea iernii trebuie sa ne  pregatim masinile pentru a putea circula in siguranta. Uneori insa, omitem lucruri evidente, fie din cauza ca amanam momentul pana in ultima clipa, fie pentru ca pur si simplu uitam ceva. De aceea, inainte de a pregati masina, este bine sa facem o trecere in revista a celor mai importante pregatiri pentru iarna.

Pregatiti-va autovehiculul pentru iarna
Pneurile de iarna reprezinta o componenta foarte importanta a autovehiculului. Acestea pot fi reperate dupa logo-ul sub forma de fulg de zapada de pe acestea. Au o compozitie mult mai moale decat cea a unui pneu normal si includ o tehnologie mult mai sofisticata. Acestea au o aderenta mult mai buna pe zapada si asigura o tractiune si franare mult mai bune.

Alte componente ce trebuie verificate sunt bateria, luminile si stergatoarele de parbriz. Luminile si stergatoarele reprezinta doua elemente cheie care garanteaza o buna vizibilitate. Nu uitati sa schimbati lichidul de spalare parbriz cu unul special pentru sezonul rece.

Ce trebuie sa tineti in autovehicul
Este bine sa aveti intotdeauna o racleta si o perie  pentru a indeparta zapada si gheata de pe autovehicul. In cazul unei deplasari la munte, se recomanda sa aveti lanturi antiderapante in caz de zapada abundenta, pentru a asigura aderenta si tractiunea necesare in astfel de conditii.

In cazul blocarii pe loc din cauza unui ambuteiaj, veti aprecia cu siguranta faptul ca aveti o patura, haine calduroase, alimente si bauturi, in special atunci cand calatoriti cu copiii.

In caz de zapada si inghet
Pentru a avea o vizibilitate buna, este important sa indepartati gheata de pe parbriz si sa curatati farurile, oglinzile si toate geamurile autovehiculului. Trebuie sa indepartati zapada de pe autovehicul, inclusiv de pe acoperis – daca autovehiculul franeaza puternic, zapada poate cadea si acoperi parbrizul sau deranja ceilalti soferi.

In caz de zapada abundenta, este bine sa montati lanturi antiderapante. Acestea trebuie montate pe rotile din fata daca autovehiculul are tractiune pe puntea fata si pe cele din spate daca autovehiculul are tractiune pe puntea spate.

Atentie la scaunul pentru copii!
Ceea ce multi parinti nu stiu este ca in cazul in care copiii poarta o haina groasa intr-un scaun pentru copii, acest lucru le poate afecta siguranta. Iata de ce scaunele pentru copii trebuie adaugate pe lista verificarilor auto de iarna, atunci cand se fac pregatirile pentru sezonul rece.

Conform Departamentului de Transport din Marea Britanie, pana la 80% dintre scaunele pentru copii sunt utilizate incorect, tensionarea scaunului fiind cea mai mare problema. Hainele groase schimba modul in care copilul sta in scaun, intrucat curelele nu i se mai potrivesc copilului, sporind pericolul ca acesta sa fie proiectat din scaun.

Desi toate hainele se vor comprima in caz de accident, costumele de iarna groase se comprima suficient pentru a crea un joc al hamului, permitand copilului sa se deplaseze din scaun in timpul unui unei franari bruste. Acesta este motivul pentru care hamul scaunului trebuie sa fie in permanenta fixat aproape de corpul copilului.

Cel mai bun mod de a garanta siguranta copiilor dumneavoastra pe timp de iarna este de a va asigura ca acestia poarta o geaca subtire din fleece si de a incalzi habitaclul inainte de a porni la drum. Odata ce centura scaunului pentru copii este cuplata, asezati-le geaca peste brate din spate spre fata, pentru ca acestia sa se poata incalzi fara a periclita siguranta.

Verificati daca haina de iarna a copilului reprezinta un risc
Pentru a verifica daca haina sau costumul de iarna este sigur(a) pentru utilizare intr-un scaun pentru copii, rezervati-va cinci minute pentru a vedea cat de groasa este haina si cum se poate comprima in timpul calatoriei.
– Indepartati scaunul pentru copii si aduceti-l in casa.
– Imbracati copilul pentru calatoria cu autovehiculul pe timp de iarna cu o geaca si/sau un costum de iarna.
– Asezati copilul in scaun, cuplati centura si ajustati curelele la talia copilului.
– Scoateti copilul din scaunul pentru copii fara a slabi curelele.
– Scoateti geaca copilului si asezati-l din nou in scaun.
– Nu strangeti curelele. Puteti introduce doua sau mai multe degete sub ham in dreptul omoplatului? Daca da, haina nu poate fi utilizata in siguranta impreuna cu scaunul pentru copii.

Distribuie acest articol!