Primele automobile dotate cu faruri cu laser
02.01.2014
        
Distribuie acest articol!   

Evolutia tehnologica este vizibila si in materie de iluminat. Dupa ce luminile cu LED au facut furori, acum a sosit momentul farurilor cu raze laser! BMW le ofera deja optional pe noua sa sportiva hibrid i8, careia nu doar ii ofera un look diferit si spectaculos, ci ii si confera avantajul unei vizibilitati imbunatatite, in comparatie cu proiectoarele cu LED, din dotarea standard.

Principalul avantaj al acestei tehnologii, dupa cum se poate vedea si din filmele de prezentare de mai jos, este dublarea distantei la care poate ajunge lumina laser, pana la 600 m. Un alt avantaj il constiuie modul in care poate fi concentrat fasciculul luminos, fara sa mai deranjeze partenerii de trafic care circula din sens opus.

Si cei de la Audi, recunoscuti pentru implemetarea tehnologiei LED la automobile, au trecut la utilizarea luminii laser. Pentru inceput, ei au ales sa o foloseasca pe monopostul Audi R18 e-tron quattro (foto sus) cu care vor aborda editia 2014 a Campionatului Mondial de Anduranta (WEC), din care face parte si celebra cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Cei de la Audi au lasat sa se inteleaga ca aceasta tehnologie isi va face loc in scurt timp si pe modelele de serie. De altfel, la apropiatul Consumer Electronics Show (CES), care va avea loc in perioada 6-10 ianuarie 2014, la Las Vegas, in SUA, Audi va expune o noua versiune a conceptului Sport quattro, dotata cu prioectoare laser (foto jos).

Distribuie acest articol!