ACEA previzioneaza o crestere cu doua procente in 2014
18.02.2014
        
Distribuie acest articol!   

Conform previziunilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), piata auto de pe continent nu va creste cu mai mult de 2% in acest an. Chiar daca se vorbeste de o usoara crestere, este cat se poate de clar ca "in viitorul apropiat, piata nu va reveni la nivelul inregistrat inainte de criza", a declarat presedintele ACEA, Philippe Varin.

Dupa cum am relatat deja, piata auto europeana a scazul in 2013 cu 1,8%, pana la 12,3 milioane de unitati. Este cel mai scazut nivel inregistrat incepand din 1995! Iar dupa sase ani consecutivi de scadere, principalii actori din industria auto europeana trag sperante ca 2014 ar putea fi anul de tranzitie intre scaderile din ultimul timp si mult sperata recuperare. ACEA se asteapta ca piata din Uniunea Europeana (fara Islanda, Norvegia si Elvetia) sa depaseasca 12 milioane de unitati. Sorin Iacob, general manager Eurotax Romania, declara: „Din analizele EurotaxGlass’s Group reiese ca la nivel european, in acest an vom asista la o revenire in forta a finantarilor de autovehicule in sistem leasing”.

Cresterea depinde de activitatea economica de pe principalele piete europene, in frunte cu Franta, Spania si Italia, tari afectate de criza din zona euro si care se inscriu intre cele mai mari piete auto din regiune. Avand in vedere ca uzinele auto din Europa au operat anul trecut la circa 75% din capacitate, pentru a ameliora aceasta cifra sunt necesare fonduri sociale UE pentru a ajuta constructorii sa se reorganizeze. De asemenea, autoritatile din regiune ar trebui sa sustina cresterea flexibilitatii fortei de munca.

Sorin Iacob, general manager Eurotax Romania: ”Cu toate ca vanzarile de autovehicule noi raman la un nivel incredibil de scazut, in ultima perioada clientii au reinceput sa revina in showroom-uri. Iar aceasta schimbare de comportament se observa mai ales pe pietele auto puternice din Europa si din pacate mai putin la noi in tara”.

Distribuie acest articol!