Noul BMW Seria 4 Gran Coupe, primele informatii oficiale
02.02.2014
        
Distribuie acest articol!   

BMW prezinta noul BMW Seria 4 Gran Coupe, primul coupe cu patru usi din segmentul premium al clasei medii si astfel extinde inca o data portofoliul de modele. Dupa lansarea versiunilor BMW Seria 4 Coupe si Cabriolet, Gran Coupe este al treilea model al noii game BMW Seria 4 care prin proportiile sale atletice este mai lung, mai lat si mai dinamic decat orice alta serie anterioara din clasa medie. BMW Seria 4 Gran Coupe combina silueta subtire a unui coupe cu doua usi cu functionalitatea oferita de cele patru usi si spatiul generos, inclusiv un portbagaj cu hayon lat. Noul model va fi prezentat in premiera la Salonul Auto de la Geneva si urmeaza sa debuteze pe pietele din intreaga lume, inclusiv Romania, din vara acestui an.

BMW Seria 4 Gran Coupe are exact aceleasi dimensiuni precum coupe-ul cu doua usi: lungime 4.638 mm, latime 1.825 mm si ampatament 2.810 mm. In fata, ambele modele sunt identice si impart particularitatile de design specifice BMW precum grila dubla a radiatorului, farurile rotunde duble si priza larga de aer din spoilerul frontal. Cu toate acestea, acoperisul BMW Seria 4 Gran Coupe este mai inalt cu 12 mm, mai lung cu 112 mm, curgand cursiv cursiv spre aripile spate si hayon. Consolele scurte tipice BMW, capota lunga a compartimentului motor si habitaclul dispus mult in spate definesc designul BMW Seria 4 Gran Coupe si proportiile sporive deosebite.

Linia extinsa a acoperisului aduce o serie de avantaje practice. De exemplu, in interior este mai mult spatiu la nivelul capului, fara a mentiona si confortul suplimentat. Volumul portbagajului – 480 de litri – este mai mare cu 35 de litri decat cel al versiunii cu doua usi.

BMW Seria 4 Gran Coupe ofera pasagerilor, datorita configuratiei cu patru usi, un acces usor in automobil. Usile sunt fara rama si dispun de particularitatile de design specifice coupe-urilor BMW de clasa medie, ceea ce accentueaza eleganta conceptului auto. Eleganta functionala a modelului cu 4+1 locuri este evidentiata de instrumentele rotunde proeminente, cu tehnologie "black panel" si monitor iDrive flat-screen. Deschiderea hayonului lat si portbagajul spatios usureaza incarcarea si descarcarea bagajelor. Un plus de flexibilitate este conferit si de spatarul banchetei, rabatabil 40:20:40. Volumul maxim al portbagajului este de 1.300 de litri si este "best-in-class" daca se ia in calcul actuala oferta de coupe-uri cu patru usi din segmentul premium. Hayonul este echipat standard cu mecanismul de deschidere/inchidere electrica pentru confort maxim, iar functia Smart Opener poate fi comandata pentru ca deschiderea/inchiderea hayonului sa se realizeze prin miscarea piciorului.

Interiorul BMW Seria 4 Gran Coupe reprezinta eleganta si rafinamentul combinate cu o ergonomie remarcabila. Toate butoanele de control sunt configurate pentru a oferi conducatorului acces optim la ele. Stratificare – gruparea elementelor functionale in structuri orizontale succesive – imbunatateste ergonomia si accentueaza orientarea spre conducator traditionala BMW. Liniile din cockpit se extind prin intermediul usilor fata si al montantilor B in partea din spate a habitaclului. Acestea creeaza un sentiment de unitate care cuprinde locurile fata si cele spate, asa cum o fac si tranzitiile panourilor interioare ale usilor. Forma locurilor de pe bancheta aminteste de aspectul a doua scaune individuale, dar "suprafata consolei" dintre acestea – tapitata si ea – poate fi folosita pentru un al treilea pasager pentru o configuratie de 4+1 locuri. Combinatia de materiale si calitatea deosebita a executiei definesc ambianta premium de la bordul noului BMW Seria 4 Gran Coupe. Varianta standard a modelului, dar si cele trei linii optionale de deisgn (Modern, Luxury si Sport) si pachetul M Sport permit o personalizare remarcabila a automobilului. Programul BMW Individual, disponibil chiar de la lansarea pe piata, include optiuni pentru crearea unui automobil exclusivist cu pachete speciale de tapiterie cu piele a interiorului, culori pentru exterior si jante de 19 toli, din aliaj usor.

Noul BMW Seria 4 Gran Coupe ofera o selectie de cinci motoare puternice, rafinate si eficiente. Varful de gama este reprezentat de motorul pe benzina – 3,0 litri, sase cilindri -, care echipeaza modelul 435i si care dezvolta 225 kW/306 CP (consum de combustibil urban/extraurban/mixt: 11,4/6,2/8,1 l/100 km; emisii CO2: 189 g/km). BMW 428i Gran Coupe (consum urban/extraurban/mixt: 8,9/5,3/6,6 l/100 km; emisii CO2: 154 g/km) si BMW 420i Gran Coupe (consum urban/extraurban/mixt: 8,7/5,1/6,4 l/100 km; emisii CO2: 149 g/km) sunt echipate cu motoare cu patru cilindri, usoare si puternice, care furnizeaza 180 kW/245 CP, respectiv 135 kW/184 CP. Asemenea tuturor variantelor diesel de la BMW, cele doua motoare cu patru cilindri disponibile pentru BMW Seria 4 Gran Coupe sunt cunoscute pentru cursivitate, cuplu si eficienta remarcabila. BMW 420d Gran Coupe (consum urban/extraurban/mixt: 5,8/4,1/4,7 l/100 km; emisii CO2: 124 g/km) ofera 135 kW/184 CP cu un consum mediu mixt, in functie de tipul de anvelope, de numai 4,7-4,9 l/100 km (4,6-4.7 l/100 km cu transmisie automata sport) si sprinteaza de la 0 la 100 km/h in doar 7,7 secunde (7,5 secunde cu transmisie automata sport). Motorul de la BMW 418d Gran Coupe (consum urban/extraurban/mixt: 5,4/4,0/4,5 l/100 km; emisii CO2: 119 g/km) are o putere de 105 kW/143 CP si un consum de 4,5-4,7 l/100 km.

Toate motoarele diesel si pe benzina dispun de cea mai noua tehnologie BMW TwinPower Turbo, care permite controlul precis al amestecului de aer si combustibil pentru un consum redus, dar si un raspuns sportiv de la cea mai mica turatie. Toate motoarele indeplinesc standardele EU6 in privinta emisiilor, ceea ce elimina costurile pentru timbrul de mediu la inmatriculare.

La lansarea modelului, BMW 428i Gran Coupe si 420d Gran Coupe pot fi comandate optional cu sistemul inteligent de tractiune integrala BMW xDrive. Varianta standard a noului BMW Seria 4 Gran Coupe este echipata cu transmisie manuala cu sase trepte, dar toate motoarele pot fi combinate cu una din transmisiile optionale, Steptronic cu opt trepte sau Steptronic sport cu opt viteze, care dispun si de schimbare manuala a rapoartelor prin clapetele de pe volan.

Caracterul elegant si dinamic al BMW Seria 4 Gran Coupe este insotit de o economie si o eficienta excelente. Acest consum deosebit de redus este asigurat prin pachetul de tehnologii BMW EfficientDynamics. Aceste inovatii includ optimizarea economiei de combustibil pentru motoarele diesel si pe benzina, conceptul constructiei ultrausoare si aerodinamica rafinata cu dotari precum sasiu bine acoperit si utilizarea Air Curtains si Air Breathers.

Brake Energy Regeneration (generarea energiei la franare), functia Auto Start-Stop, indicatorul punctului optim de schimbare a vitezelor si gestionarea inteligenta a componentelor auxiliare electricecontribuie si ele la reducerea consumului si a emisiilor. Consumul este optimizat si prin transmisia automata cu opt rapoarte, prin functia "coasting" (la ridicarea piciorului de pe acceleratie, la viteze intre 50km/h si 160 km/h, cutia automata trece in modul neutru), dar si prin modul ECO PRO.

Intreaga gama de optiuni BMW ConnectedDrive poate fi comandata pentru BMW Seria 4 Gran Coupe. Printre punctele de atractie sunt sistemul de navigatie Professional, Head-Up Display BMW integral color, High Beam Assistant (asistare a fazei lungi) cu efect antiorbire, Active Protection (pregatire automata a automobilului in caz de accident iminent sau franari puternice) si cea mai recenta generatie a tempomatului activ cu functie Stop & Go. Tehnologia inovatoare de interfata permite o integrare usoara in automobil a terminalelor smartphone. Cu ajutorul acesteia, selectia de aplicatii (precum AUPEO! sau Deezer), aflata in continua extindere. Aceasta ofera avantajul ca functii noi pot fi adaugate automobilului prin simpla instalare a acestora pe telefonul mobil.

Noul BMW Seria 4 Gran Coupe extinde gama de modele disponibile in clasa medie. Acesta combina silueta subtire a unui coupe cu doua usi cu functionalitatea oferita de cele patru usi si spatiul generos, care include un portbagaj cu hayon foarte lat. Caracterul sportiv si premium al BMW Seria 4 este combinat cu functionalitatea inteligenta si eleganta rafinata a unui Gran Coupe. In timp ce acest model impartaseste aceeasi lungime, latime, ampatament si ecartament cu versiunea coupe in doua usi, linia acoperisului de la BMW Seria 4 Gran Coupe este mai lunga cu 112 milimetri si coboara usor spre partea spate a automobilului. Mai mult, silueta este mai inalta cu 12 milimetri pentru a oferi mai mult spatiu la nivelul capului si un confort superior in partea din spate a habitaclului. Acest aspect contribuie la cresterea spatiului pentru cap la toate locurile si la amplificarea sentimentului general de spatialitate interioara. Totodata, consolele fata si spate scurte, ampatamentul lung in comparatie cu lungimea automobilului si habitaclul dispus in spate sunt amprente specifice BMW care se completeaza echilibrul perfect al designului caroseriei si aparitia eleganta a masinii, inspirate de elegantul BMW Seria 6 Gran Coupe.

Distribuie acest articol!