Record Skoda, la Mlada Boleslav
25.03.2014
        
Distribuie acest articol!   

Skoda a produs 11 milioane de automobile la fabrica sa principala, din Mlada Boleslav. Sase modele Skoda sunt produse in prezent la Mlada Boleslav: Octavia, Octavia Combi, Fabia, Fabia Combi, Rapid si Rapid Spaceback. In ultimii trei ani, in cadrul celei mai vaste ofensive de produs din istoria sa ca si corporatie, producatorul de automobile a efectuat o modernizare ampla a facilitatilor de productie.

“Mlada Boleslav este centrul retelei globale de productie a marcii Skoda,” spune Michael Oeljeklaus, membru in Consiliul de Administratie Skoda, responsabil pentru productie. “Acest automobil cu numarul 11.000.000 demonstreaza forta si importanta pe care le au atat compania, cat si fabrica. Mai mult de 50 de procente dintre automobilele Skoda construite pana astazi au iesit de pe liniile de productie de la Mlada Boleslav, dintre care un milion au fost produse doar in ultimii doi ani. Inima companiei Skoda bate in acest oras si la aceasta fabrica. Intreaga echipa este foarte mandra de atingerea pragului de 11 milioane de unitati. In anii ce vor urma, Skoda va continua sa creasca prin intermediul celei mai ample ofensive de produs din istoria companiei, iar fabrica noastra principala va juca un rol esential”.

Fabrica din Mlada Boleslav este  pilonul principal al productiei pentru ofensiva de produs pe care producatorul din Republica Ceha a lansat-o cu circa trei ani in urma. Aproape 10.000 de angajati lucreaza aici pentru productia modelelor Skoda Fabia, noua Skoda Octavia, precum si a noilor Skoda Rapid si Skoda Rapid Spaceback. Pentru a integra productia noilor modele, Skoda a lansat unul dintre cele mai ample proiecte de modernizare si extindere din istoria fabricii. Obiectivul principal a fost acela de a creste capacitatea de productie a liniei de asamblare I, de la 800 la 1.200 de unitati pe zi. Printre altele, a fost instalat un nou atelier pentru caroserii si o vopsitorie pentru interior, complet automata. In plus, Skoda a construit o noua linie de presare, care respecta mediul inconjurator.

Investitiile isi arata roadele: noile modele fabricate la Mlada Boleslav se vand foarte bine. Cu o crestere de peste 30% in Europa de Vest si Centrala, noua Skoda Octavia a fost un succes extraordinar in primele doua luni ale anului 2014. Noua Skoda Octavia este disponibila in versiunile Octavia, Octavia Combi, Octavia Combi 4×4 si puternica Octavia RS. Noua Octavia Scout si noua Octavia G-TEC, cu propulsie pe baza de CNG, vor urma in curand, in 2014. Nu au trecut nici doi ani de la lansarea pe piata a noului model Skoda Rapid si acesta a devenit deja cel de-al treilea model, din punctul de vedere al importantei, pentru marca. In 2013, Skoda a reusit sa creasca de patru ori livrarile pentru modelul Rapid, in comparatie cu anul precedent. De la mijlocul anului 2013, Skoda Rapid Spaceback a devenit primul hatchback compact al marcii.

Fabrica de la Mlada Boleslav, situata pe Strada Vaclav Klement, reprezinta esenta fabricilor Skoda si este considerata centrul povestii de succes din cei 118 ani de istorie ai companiei. In apropierea actualelor hale de productie, cei doi pionieri ai automobilului, Vaclav Laurin si Vaclav Klement, au lansat in 1895 productia de biciclete, iar apoi de motociclete, iar din 1905 ei au demarat constructia de automobile.

In afara de fabrica principala, in Republica Ceha Skoda mai are alte doua locatii de productie: Kvasiny si Vrchlabi. Yeti, Superb si Roomster ies de pe liniile de productie de la Kvasiny, iar fabrica de la Vrchlabi produce in prezent transmisia DQ200 cu dublu ambreiaj, pentru Grupul Volkswagen. Producatorul din Republica Ceha si Grupul Volkswagen au investit circa 170 de milioane de euro in productia transmisiei DSG.

In plus fata de productia din tara de origine, ca parte integranta din strategia de dezvoltare la nivel mondial, Skoda se concentreaza pe dezvoltarea capacitatilor locale de pe pietele importante, din tarile aflate in curs de dezvoltare, mai ales din China si Rusia. Compania din Republica Ceha produce automobile in parteneriat cu Shanghai Volkswagen (SVW) in fabricile din Anting, Yizheng si Ningbo din China, unde au fost construite pana in prezent mai mult de un milion de automobile Skoda, destinate pietei din China. Productia noului model Octavia pentru piata din China este programata pentru  jumatatea anului 2014. Modelele Skoda sunt produse si la Nizhny Novgorod si Kaluga, in Rusia. Asamblarea modelului Skoda Rapid pentru piata din Rusia a inceput la Kaluga, cu numai cateva saptamani in urma.

Ca parte integranta din strategia de dezvoltare a companiei, lansata acum trei ani, Skoda intentioneaza sa creasca livrarile la nivel mondial, astfel incat in urmatorii ani acestea sa ajunga la cel putin 1,5 milioane de automobile pe an. In 2013, Skoda a livrat 920.800 automobile catre clientii din intreaga lume, ceea ce a facut ca acesta sa devina al doilea an ca cifre de vanzari, din istoria companiei. Prin introducerea a opt modele noi sau modificate, marca a inregistrat cel mai mare numar de lansari de modele intr-un singur an. Skoda va continua pe traiectoria sa ascendenta si in 2014. Pana la finalul lunii februarie, vanzarile au crescut cu 10,6 procente in comparatie cu perioada similara din 2013.

Distribuie acest articol!