MINI Superleggera Vision - frumusete atemporala
27.05.2014
        
Distribuie acest articol!   

Intalnirea dintre traditional si contemporan cu ocazia Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014 este sarbatorita de BMW Group cu un concept cu totul special: MINI Superleggera Vision. Aceasta interpretare exclusiva a unei decapotabile cu doua locuri a fost creata de MINI si Touring Superleggera, casa de design si caroserii din Milano, care poseda o traditie bogata. Pe de-o parte, MINI Superleggera Vision este un roadster clasic, un model cu doua locuri compact si agil, care exprima cel mai minimalist si mai emotional gen de automobil. Pe de alta parte, sistemul de propulsie electrica ofera masinii o dinamica moderna distincta. In colaborare cu MINI, Touring Superleggera a conceput si a produs un model unic, elaborat ca lucrare, care combina traditia constructiei clasice de caroserii cu stilul britanic autentic MINI pentru a crea o aparitie estetica atemporala.

Adrian van Hooydonk, senior vicepresedinte BMW Group Design, a declarat despre concept: "Touring Superleggera si MINI au multe in comun: ambele companii acorda o mare importanta istoriei lor, iar acest lucru le-a definit aspectul exterior pana in prezent. In plus, ambele accentueaza designul emblematic si solutiile distinctive. Aceste elemente sunt combinate in MINI Superleggera Vision pentru a crea un automobil elegant care interpreteaza un roadster britanic sub influenta stilului italian si a maiestriei manufacturiere".

"MINI Superleggera Vision perpetueaza elegant ceea ce versiunea clasica Mini a inceput in urma cu 55 de ani: a reduce la strictul necesar. Designul minimalist si energic intruchipeaza esenta dinamica a unui automobil. In acelasi timp, creeaza o frumusete emotionala unica prin combinarea trecutului si viitorului industriei auto, cum sunt maiestria traditionala a carosierilor si stilul designului modern. Pentru mine a fost o placere sa realizez un concept precum acesta", a declarat Anders Warming, directorul MINI Design.

Proportiile perfect echilibrate indica, in prima instanta, ceea ce are de oferit modelul electric MINI Superleggera Vision in privinta experientei condusului: capota extinsa, ampatamentul lung si consolele scurte transmit placerea pura a condusului. La fel ca la orice MINI, rotile sunt dispuse la extremitatile caroseriei, ceea ce promite un grad inalt de agilitate. Habitaclul este dispus usor in spate, ceea ce subliniaza si mai mult impresia dinamica a automobilului. Efectul general pe care il creeaza MINI Superleggera Vision este cel al unui automobil sportiv, elegant si dinamic.

Partea frontala a MINI Superleggera Vision include simbolurile traditionale ale designului MINI: cele doua faruri rotunde si grila hexagonala a radiatorului definesc sectiunea frontala inconfundabila, oferind o interpretare contemporana a particularitatilor care au devenit traditionale de-a lungul deceniilor. De asemenea, exista elemente atractive specifice automobilelor sport clasice precum ecartamentul lat si pasajele distinctiv curbate ale rotilor, care ofera partii frontale o prezenta dinamica. Benzile clasice de pe capota MINI sunt imprimate tridimensional si ruleaza pana in decoratiunile din aluminiu lucios. Capota incrustata aminteste de clasicele roadstere britanice de odinioara.


Elementul atractiv al partii laterale este linia "Touring" caracteristica. Aceasta intruchipeaza deopotriva arta constructiei caroseriilor si estetica clasica. Inconjurat de suprafete continue inguste, linia realizeaza o miscare precisa si vibranta de la rotile fata pana in spate. Aceasta reflecta maiestria deosebita si experienta indelungata pe care Touring Superleggera le detine in domeniul constructiei de caroserii: inca de la infiintare, compania s-a remarcat prin caroseriile sport usoare si elegante. Pana in prezent, Touring Superleggera da forma panourilor mari de aluminiu in regim manufacturier, utilizand cele mai performante structuri-cadru. Forma estetica de care se bucura MINI Superleggera Vision se datoreaza stilului manufacturier al constructiei si ar fi aproape imposibil de realizat de catre un constructor de automobile.

Exista foarte putine spatii in caroserie din moment ce este construita din panouri mari de metal. Rezultatul este un corp inchis care transmite o eleganta de inalta calitate. Culoarea Como Blu, special dezvoltata pentru exterior – creeaza efectul de lichiditate -, se potriveste atat stilului clasic, cat si celui modern. Nuanta subliniaza in special nota italiana rafinata de care dispune MINI Superleggera Vision. Jantele complexe si oglinzile retrovizoare elegante, cu aspect de fanta prelunga si cu o baza din aluminiu lustruit, adauga accente exclusiviste partii laterale. Imitand partea frontala, pragurile discrete din CFRP subliniaza caracterul sportiv al MINI Superleggera Vision.

In acelasi timp, aripioara atractiva vizual defineste aspectul spatelui, adaugand o nota de extravaganta. Datorita nervurii, MINI Superleggera Vision poseda o dinamica longitudinala aparte si, in acelasi timp, elementul aerodinamic intruchipeaza aerul neconventional prezent atat la MINI, cat si la Touring Superleggera. Asemenea liniei "Touring" din lateral, aripioara este modelata cu precizie maxima. Punctul de atractie al spatelui lat si plat este reprezentat de stopurile neobisnuite: concepute in forma Union Jack, dar divizate in doua, acestea combina functionalitatea si simbolismul intr-o maniera nemaiintalnita anterior. Astfel, stopurile fac trimitere la originile britanice ale MINI Superleggera Vision, dar, in acelasi timp, accentueaza tehnologia LED moderna care este deja utilizata la noul MINI. O bara cromata realizeaza demarcatia intre stopuri pe zona centrala a spatelui, ceea ce face ca aceasta sectiune sa fie un simbol clasic al bijuteriei britanice. Difuzorul CFRP apropie spatele de drum intr-un stil sportiv.

Designul exterior si cel interior de la MINI Superleggera Vision se imbina perfect. Doar linia umerilor inconjuratoare, din aluminiu lustruit, separa exteriorul si interiorul din punct de vedere vizual. Chenarul creeaza impresia unui gest sportiv de incercuire, care perpetueaza constant eleganta si suprafetele generoase ale exteriorului.

Prin stilul sau, dar si prin aspectul si calitatea materialelor, designul interior sarbatoreste traditia si esenta constructiei de caroserii clasice. Designul reflecta modul in care automobilul a fost creat: caracteristicile esentiale sunt mentionate – invelisul de aluminiu netratat si elementele structurale tubulare – si sunt vizibile la interior prin intermediul unei interpretari de inalta calitate. Acest lucru este cel mai vizibil la nivelul bordului. Acesta din urma este creat dintr-un singur panou de aluminiu si a fost lasat in starea in care caroseria pare ca nu a fost vopsita. Suprafetele generoase nevopsite si prelucrarea manuala a bordului se reunesc pentru a reflecta maiestria carosierilor. Usile si volanul sportiv, cu trei brate, dezvaluie si ele metoda traditionala de constructie. Elementele structurale de pe usi formeaza un steag Union Jack, un indiciu discret al originilor britanice ale MINI Superleggera Vision.

Instrumentul central de pe mijlocul panoului de instrumente atrage atentia. Acesta provine din stilul de design MINI si a fost extins pentru MINI Superleggera Vision pentru a include, pe partea dreapta, un element tactil de control si doua instrumente rotunde cu contur metalic. Pe langa ceasul analog dispus mult in dreapta, al doilea instrument incadrat activeaza camera care este integrata intre conducator si pasagerul din fata. Aceasta are functia de a capta momentele memorabile ale calatoriei.

Distribuie acest articol!