Formula 1, Austria: Rosberg si Mercedes, din nou!
22.06.2014
        
Distribuie acest articol!   

Marele Premiu al Austriei a aparut ultima data in calendarul Formulei 1 in 2003 si s-a desfasurat pe A1 Ring. 11 ani mai tarziu, pista a fost modificata si a revenit in Marele Circ sub numele de Red Bull Ring, ca a opta cursa a sezonului. Dar Red Bull Ring este foarte diferit, cu doua linii drepte si multe viraje stranse, cursa fiind similara cu o incursiune in necunoscut pentru echipe si piloti.


Felipe Massa a fost cel mai rapid in calificari, pentru pilotul Williams acesta fiind cel de-al 16-lea pole din cariera si primul dupa cel din Brazilia, din 2008. Pentru echipa Williams a fost prima dubla dupa Marele Premiu al Germaniei din 2003, Valtteri Bottas reusind cel mai bun rezultat din cariera in calificari. A fost pentru prima oara in acest sezon cand un pilot Mercedes nu a plecat de pe cea mai buna pozitie a grilei de start. Top 10 la start a avut urmatoarea ordine: Massa, Bottas, Rosberg, Alonso, Ricciardo, Magnussen, Kvyat, Raikkonen, Hamilton, Hulkenberg.


Insa cei de la Williams n-au rezistat prea mult in fata liderului la zi din campionat, Mercedes, care si-a instalat ambii piloti in frunte. Cursa a fost castigata de Nico Rosberg, germanul consolidandu-si astfel pozitia de lider in clasamentul pilotilor. Strategia de cursa l-a ajutat pe Rosberg sa castige Marele Premiu al Austriei. Germanul a luat startul din spatele celor doi piloti ai echipei Williams, dar pentru ca a intrat de fiecare data mai repede decat ei la boxe – maximizand astfel beneficiul pneurilor noi – el a reusit sa preia conducerea cursei dupa prima oprire la standuri. El a fost urmat pe podium de coechipierul de la Mercedes, Lewis Hamilton, si de Valtteri Bottas. In urma acestui rezultat, Mercedes isi consolideaza, la randul sau, pozitia de lider in ierarhia constructorilor. In fine, de remarcat evolutia modesta a campionului en titre, Sebastian Vettel: plecat de pe pozitia a 13-a, a fost nevoit sa abandoneze din cauza unor probleme tehnice.

Urmatoarea cursa este programata pe 6 iulie, la Silverstone, in Marea Britanie. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi la Spielberg, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP Austria 2014:
 1. Nico Rosberg (Mercedes)
 2. Lewis Hamilton (Mercedes)
 3. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes)
 4. Felipe Massa (Williams-Mercedes)
 5. Fernando Alonso (Ferrari)
 6. Sergio Perez (Force India-Mercedes)
 7. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes)
 8. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing-Renault)
 9. Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes)
10. Kimi Raikkonen (Ferrari)

Clasament piloti:
1. Nico Rosberg 165 p.
2. Lewis Hamilton 136 p.
3. Daniel Ricciardo 83 p.

Clasament constructori:
1. Mercedes 301 p.
2. Red Bull Racing-Renault 143 p.
3. Ferrari 98 p.

Foto: Pirelli

Distribuie acest articol!