15 ani de la privatizarea Dacia
03.07.2014
        
Distribuie acest articol!   

De la intrarea sa in grupul Renault, in 2 iulie 1999 (data semnarii contractului de privatizare), Dacia a devenit un actor major al economiei romanesti. Astazi, Dacia este cel mai mare exportator al Romaniei si compania cu cea mai mare cifra de afaceri din tara.

La momentul privatizarii, Dacia se confrunta cu probleme severe: un aparat industrial uzat, o gama de produse invechita, absenta culturii clientului, structura financiara fragila, capacitate de inovare limitata si o retea de furnizori depasita. Starile angajatilor Uzinei Dacia, in 1999, alternau de la entuziasm, bucurie si speranta, la neliniste si incertitudine. Dacia avea sa devina o marca a Grupului Renault. Ce urma?  

Cei mai multi dintre angajatii uzinei Dacia locuiesc in Mioveni (judetul Arges), "la petite ville de Dacia", cum ii place sa il numeasca in pliantele de promovare turistica insusi primarul acestuia, Ioan Georgescu. "Mioveni a evoluat odata cu Dacia. Aproximativ 6.000 dintre cei 34.000 de locuitori ai orasului lucreaza la uzina", puncteaza Georgescu. Realizarile Renault in Romania, pornind cu Dacia, au angajat in mod natural, eforturi semnificative pentru imbunatatirea vietii comunitatii argesene. "Imi amintesc ca, in 1999, unii erau suparati, ca semn al neincrederii in sistemul privat, altii isi vedeau viitorul. Orasul parca a explodat. A crescut turismul. Argesenii sunt foarte atenti la protejarea mediului inconjurator, iar acest lucru il datoram Renault. Avem multe actiuni in comun pe teme de mediu. Dacia este astazi motorul stabilitatii si dezvoltarii orasului Mioveni", a adaugat primarul orasului Mioveni.


Activitatea Renault in Romania, dupa 15 ani de la privatizare, arata astfel:
Design: Renault Design Central Europe (Bucuresti).
Inginerie: Renault Technologie Roumanie (inclusiv  Centrul Tehnic Titu).
Fabricatie: Uzinele Dacia Mioveni, Directia Logistica (inclusiv International Logistic Center) Matrite Dacia (Pitesti).
Comercializare si finantare, servicii post-vanzare: Renault Commercial Roumanie (inclusiv Centrul de Piese de Schimb de la Oarja), RCI.

Distribuie acest articol!